Meemakers

Meemakers is een cultuureducatie-programma voor het MBO, VO en HBO, waarin jongeren elkaar uitdagen om de veelzijdigheid van de stad te ontdekken en daar deel van uit te maken. Het vertrekpunt is de intrinsieke motivatie, belangstelling en nieuwsgierigheid van de deelnemers. Tijdens het programma gaan zij een verkenning met elkaar én de culturele omgeving aan. Zij kunnen daarbij gebruik maken van het hele culturele speelveld. Van een kijkje achter de schermen bij een filmhuis tot leren hoe autotune werkt in een muziekstudio of je eigen shirt ontwerpen samen met de kunstenaar van het atelier om de hoek.

"De wereld is veel groter dan alleen die van mij"

Meemakers stimuleert jongeren om met een actieve, (zelf)onderzoekende houding elkaars en de eigen culturele kaders te verkennen en verbreden. Door elkaar mee te vragen naar een door hen zelf geprogrammeerde culturele activiteit, bepalen jongeren waar hun zoektocht begint en ontwikkelen zij cultuureducatie die aansluit bij elkaars belevingswereld. Het doel is jongeren te activeren om eigenaarschap te nemen in hun cultuuronderwijs zodat zij aan elkaar laten zien: dit is ons Rotterdam.

Voor wie?

Meemakers met MBO studenten

In het MBO worden studenten aan elkaar gekoppeld. De studenten zijn in groepen van drie een keer ‘Maker’ en een keer ‘Meemaker’. Als 'Maker' verdiepen de studenten zich in de andere groep. Zij bedenken, ontwikkelen en begeleiden een cultureel programma dat op de groep aansluit. Iedere 'Maker' uit het team kiest een van de drie rollen met bijbehorende verantwoordelijkheden: de reporter, gids of coördinator. Samen verzorgen zij een culturele ervaring voor hun medestudenten, waarbij ze gebruik maken van het hele Rotterdamse culturele leven. Als 'Meemaker' laten de studenten zich in hun groep gidsen door de 'Makers' en stellen zichzelf open voor nieuwe ervaringen binnen het culturele leven van de stad.

Meemakers met vmbo leerlingen en hbo studenten

Op het voortgezet onderwijs worden leerlingen gekoppeld aan HBO studenten met affiniteit voor kunst en cultuur. Hierbij zijn de leerlingen de ‘Meemakers’ en de studenten de ‘Makers’. Tijdens het project ontwikkelen de HBO studenten zichzelf in het begeleiden van de ontdekkingstochten van de leerlingen. Zij gidsen en brengen het gesprek en de reflectie op gang. De middelbare schoolleerlingen krijgen de kans om hun eigen culturele verkenning te regisseren met een student aan hun zijde.

De jongeren ervaren de rol als ‘Maker’ en/of ‘Meemaker’. Van het interviewen, het bedenken en coördineren van een programma, tot het gidsen en het gebruik maken van social media. Terwijl jongeren met een open houding klaar staan voor nieuwe ontmoetingen en ervaringen, delen zij kennis en doen zij kennis op over het actuele cultuuraanbod dat Rotterdam te bieden heeft. De kern van Meemakers is altijd gericht op de ontmoeting, verkenning, het maken, meemaken, reflecteren en delen.

Wil jij Meemakers inzetten om te ontdekken waar jouw leerlingen warm voor lopen? Dat kan! De methodiek is breed inzetbaar. Neem contact op met onze consulent Femke Otto voor vragen of meer informatie over de mogelijkheden met Meemakers.

Welkom op onze website!