Programma WIRED 2020

Drie nieuwe scholen

WIRED gaat ook in 2020 weer langs bij Rotterdamse scholen. We houden rekening met de coronamaatregelen en doen aanpassingen waar nodig om voor alle betrokkenen de dag veilig en ontspannen te laten verlopen. 

HPC Zuidwijk in Charlois (13 februari), Penta College Rozenburg (9 oktober) en Melanchthon Kralingen (12 november). 

De ruimte pakken en vieren op Melanchthon Kralingen op donderdag 12 november

Hoe kunnen we leerlingen inspireren en stimuleren om hun talenten te tonen? Dat is de vraag die centraal staat op donderdag 12 november bij de editie van WIRED op Melanchthon Kralingen. De dag zal anders verlopen dan gepland door de coronamaatregelen. Niet een parade-achtige opzet waarbij leerlingen overal en nergens in het gebouw het ‘podium’ kunnen pakken of kunnen kijken naar optredens, maar geconcentreerd in groepjes met behulp van drie losse onderdelen. Dit mag de pret niet drukken want dat doet niets af aan het doel: leerlingen kennis laten maken met kunst en cultuur en ze een veilige ruimte bieden om hun talenten te laten zien.

 

4DE Ruimte
De eerste- en tweedejaars gaan aan de slag met het programma 4DE Ruimte. Dit keer een extra grote editie want met verschillende workshops werken ze toe naar een gezamenlijke videoclip waarin ze ruimte vieren en de coronaperiode verbeelden. Met Maas maken ze in twee groepen de choreografie, met Rewriters010 toveren ze witte dozen om tot decorstukken en met Bennies Business creëren ze een tof ritme aan de hand van verschillende muziekstijlen. Ook de docent Beeldend voegt een element toe waardoor de videoclip visueel gezien nog sterker wordt.

 

Pak de ruimte
De derdejaars gaan in ateliers aan de slag met het thema ‘Pak de ruimte’. Met het programma haken we aan bij de CKV-lessen. Leerlingen hebben de afgelopen periode tijdens die les een cultureel zelfportret gemaakt en zijn bezig geweest met vragen als doe je zelf aan kunst, ken je kunstenaars, waar ben je nieuwsgierig naar en van wie of wat ben je fan. Als introductie kijken de leerlingen naar vier korte films van IFFR waarin het thema ‘Pak de ruimte’ mooi terugkomt. In de ene film is dat heel letterlijk zo omdat iemand de ruimte pakt en begint te zingen in een volle museumzaal. In een andere film is de benadering abstracter en gaat het om de ruimte nemen om te kunnen zijn wie je wilt zijn. De films worden net als bij IFFR geïntroduceerd en achteraf besproken door een host.  Acteur Mahfoud Mokkadem en theatermaker Marcos Valster nemen deze rol op zich. Zij geven daarna allebei een theateratelier met film als inspiratie.

 

Ateliers
In zes ateliers gaan de leerlingen aan de slag met theater, muziek en film, maar ook met indoor street art! Zo maken ze hun eigen filmscene, doen ze ervaring op met animeren, zorgen ze ervoor dat hun eigen culturele zelfportretten terug te zien zijn op verschillende plekken in de school en creëren ze zelf beats met omgevingsgeluid. Aan het eind van de dag is er ruimte om elkaars werk te zien en ervaringen uit te wisselen in kleine groepjes.

 

Klassentour
Om toch van elkaar te weten hoe de dag is verlopen staat er vrijdag 13 november een klassentour op het programma. In kleine groepjes gaan de derdejaars op stap en laten ze aan de eerste- en tweedejaars zien wat ze hebben gemaakt.

 

Met partners: Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR), Digital Playground, Maas theater en dans, Rewriters010, Ruud van Schaik (RAik), Bennies Business, jet Uijl, Stichting de Loodsen

 

Nieuwe uitdagingen op Penta College op woensdag 7 oktober

Het Penta College Godfried Richter staat op woensdag 7 oktober in het teken van nieuwe uitdagingen en elkaar van een andere kant leren kennen. Met behulp van een spetterende WIRED dag krijgen leerlingen de mogelijkheid om zich te verdiepen in verschillende artistieke vaardigheden.  


Gedurende een dagdeel gaan leerlingen aan de slag met theater, media, spoken word of muziek. Dit doen ze in de vorm van intensieve workshops zodat we ze een veilige omgeving bieden waarin zij zichzelf durven laten zien en nieuwe kanten van zichzelf en van anderen ontdekken. De eindpresentatie aan het eind van de dag kan helaas niet doorgaan in verband met de coronamaatregelen. 


Aan de dag is het thema ‘vergezicht’ gehangen. In de workshops komt dat thema op verschillende manieren terug. Bij de workshop van de Cultuurschool wordt ‘vergezicht’ bijvoorbeeld heel letterlijk genomen. Leerlingen duiken in de wereld van virtual reality en 360 graden beelden om hun omgeving vast te leggen. Bij TR Collectief gaan leerlingen aan de slag met hun ‘eigen’ vergezicht door vast te stellen wie ze zijn en wat ze willen vertellen in hun eigen unieke statement.


Met partners: Theater Rotterdam, Digital Playground, De Cultuurschool, RaIk, Patrick Ribeiro, Jennie Cruz, Amy van Leiden en Stichting De Loodsen zorgen we ervoor dat 7 oktober de focus ligt op iets nieuws leren kennen, iets doen buiten je comfortzone en elkaar en de omgeving op een andere manier zien.

 

Naar aanleiding van deze WIRED zijn verschillende partijen in Rozenburg om de tafel gegaan en is er een mooi plan ingediend voor een KunstKabel, een ander project van KCR. Ze hebben gewonnen en starten in november met De Kunst van Taal & De Taal van Kunst. Penta Rozenburg, Basisschool de Rozenhorst werken samen met Bibliotheek Rozenburg, Cultuur Concreet en Cultuurschool. 

 

Liefde voor HPC Zuidwijk op donderdag 13 februari


HPC staat voor 'Het Praktijk College'. Praktijkonderwijs is voortgezet onderwijs voor leerlingen die beter leren door gelijk aan de slag te gaan, dan door boeken te bestuderen. De klassen bij HPC Zuidwijk zijn klein (+/- 14 leerlingen), waardoor de mentor veel aandacht aan individuele leerlingen kan besteden. Deze kleinschalige, persoonlijke aanpak is belangrijk voor de school, dus die gaan we ook bij WIRED terugzien. 

De timing is goed: 13 februari valt middenin de Week van de Liefde, en het is natuurlijk bijna Valentijnsdag. Een mooie aanleiding om 'liefde' als thema centraal te zetten. Liefde voor je familie, liefde voor je stad, liefde voor je school én liefde voor kunst en cultuur natuurlijk.  Samen met de school is er gekozen voor de volgende centrale vraag: "Hoe kun je leerlingen en docenten liefde voor kunst en cultuur laten ontdekken en ervaren?"

HPC Zuidwijk staat in Charlois. Nog wel! Want binnenkort gaan ze verhuizen. WIRED komt dus terecht in een gebouw waar langzaam afscheid van genomen wordt. Dit biedt mooie kansen: er mag tijdens WIRED een muur door de leerlingen beschilderd worden. Zo zetten zij een eigen, kunstzinnige stempel op de school. Na een energieke kickstart in de aula volgen workshops in allerlei lokalen. Daarna komt alles en iedereen weer samen voor een afsluitend feest. 

 

Met partners SKVR, Rewriters 010, Stichting Echt, RAik, Productiehuis Flow, Julinho Pimentel, De Cultuurschool, Digital Playground, Albeda Dans maken we er een liefdevolle dag van! De dag wordt geopend door host Swendeline Ersilia.