Programma WIRED 2020

Vier nieuwe scholen

WIRED zet ook in 2020 weer vier Rotterdamse scholen op z'n kop!

HPC Zuidwijk in Charlois (13 februari), Penta College Rozenburg (1 april), Vrije School de Kaap (26 mei) op Katendrecht en Melanchthon Kralingen (5 juni). 

 

Liefde voor HPC Zuidwijk op donderdag 13 februari


HPC staat voor 'Het Praktijk College'. Praktijkonderwijs is voortgezet onderwijs voor leerlingen die beter leren door gelijk aan de slag te gaan, dan door boeken te bestuderen. De klassen bij HPC Zuidwijk zijn klein (+/- 14 leerlingen), waardoor de mentor veel aandacht aan individuele leerlingen kan besteden. Deze kleinschalige, persoonlijke aanpak is belangrijk voor de school, dus die gaan we ook bij WIRED terugzien. 

De timing is goed: 13 februari valt middenin de Week van de Liefde, en het is natuurlijk bijna Valentijnsdag. Een mooie aanleiding om 'liefde' als thema centraal te zetten. Liefde voor je familie, liefde voor je stad, liefde voor je school én liefde voor kunst en cultuur natuurlijk.  Samen met de school is er gekozen voor de volgende centrale vraag: "Hoe kun je leerlingen en docenten liefde voor kunst en cultuur laten ontdekken en ervaren?"

HPC Zuidwijk staat in Charlois. Nog wel! Want binnenkort gaan ze verhuizen. WIRED komt dus terecht in een gebouw waar langzaam afscheid van genomen wordt. Dit biedt mooie kansen: er mag tijdens WIRED een muur door de leerlingen beschilderd worden. Zo zetten zij een eigen, kunstzinnige stempel op de school. Na een energieke kickstart in de aula volgen workshops in allerlei lokalen. Daarna komt alles en iedereen weer samen voor een afsluitend feest. 

 

Met partners SKVR, Rewriters 010, Stichting Echt, RAik, Productiehuis Flow, Julinho Pimentel, De Cultuurschool, Digital Playground, Albeda Dans maken we er een liefdevolle dag van! De dag wordt geopend door host Swendeline Ersilia. 

 

Nieuwe uitdagingen op Penta College op woensdag 1 april

LET OP: Deze editie wordt verzet naar een andere datum ivm het coronavirus

 

Het Penta College Godfried Richter staat op woensdag 1 april in het teken van nieuwe uitdagingen en elkaar van een andere kant leren kennen. Met behulp van een spetterende WIRED dag krijgen leerlingen de mogelijkheid om zich te verdiepen in verschillende artistieke vaardigheden.  


Gedurende een dagdeel gaan leerlingen aan de slag met theater, media, spoken word of muziek. Dit doen ze in de vorm van langdurige ateliers zodat we ze een veilige omgeving bieden waarin zij zichzelf durven laten zien en nieuwe kanten van zichzelf en van anderen ontdekken. Ze krijgen de tijd om de discipline eigen te maken en worden uitgedaagd om hun talenten aan het eind van de dag aan elkaar te laten zien.


Aan de dag is het thema ‘vergezicht’ gehangen. In de ateliers komt dat thema op verschillende manieren terug. Bij de workshop van de Cultuurschool wordt ‘vergezicht’ bijvoorbeeld heel letterlijk genomen. Leerlingen duiken in de wereld van virtual reality en 360 graden beelden om hun omgeving vast te leggen. Bij TR Collectief gaan leerlingen aan de slag met hun ‘eigen’ vergezicht door vast te stellen wie ze zijn en wat ze willen vertellen in hun eigen unieke statement.


Met partners: Theater Rotterdam, Digital Playground, De Cultuurschool, RaIk, Patrick Ribeiro, Jennie Cruz, Amy van Leiden en Stichting De Loodsen zorgen we ervoor dat 1 april de focus ligt op iets nieuws leren kennen, iets doen buiten je comfortzone en elkaar en de omgeving op een andere manier zien.

 

Naar aanleiding van deze WIRED zijn verschillende partijen in Rozenburg om de tafel gegaan om een mooi plan in te dienen voor een KunstKabel, een ander project van KCR. 

 

Het programma voor de volgende edities volgt snel!