Programma WIRED 2019

WIRED speelt zich in 2019 af op vier Rotterdamse scholen: Melanchthon Mavo Schiebroek (31 oktober), Calvijn Juliana (5 april), Olympia College (11 april) en PENTA College Hoogvliet (18 april). 

 

 

WIRED Festival - Melanchthon Mavo Schiebroek

 

Melanchthon Mavo Schiebroek is een school op het kruispunt van drie verschillende Rotterdamse wijken (Schiebroek, Hillegersberg-Noord en 110-Morgen). Kleinschalig opgezet, waardoor iedereen elkaar kent. Nuchter lesgeven staat voorop bij deze school: kinderen door middel van 'gewoon goed onderwijs' uitrusten met essentiële vaardigheden en kennis. 

 

De school heeft als motto: ‘leraren openen de deur, maar je moet zelf naar binnen gaan.’ Een visie waar WIRED graag bij aansluit! WIRED Festival gaat op 31 oktober leerlingen van alle vier de leerjaren uitdagen om - helemaal zelf - uit hun comfort zone te stappen. Op verschillende locaties in het schoolgebouw gaan ze ‘s ochtends aan de slag met een programma dat op maat gemaakt is voor hun leerjaar. Daarna barst ‘s middags het festival los: hier komt alles samen. En daar komt die open deur weer om de hoek kijken, want wie durft kan het podium pakken om aan iedereen te laten zien wat ze hebben geleerd. 

 

Om knallend van start te gaan beginnen we de dag met twee heuse gangmakers: host Lorenzo Elstak en drumvirtuoso Bennie Semil zorgen voor een ritmische opening van de dag. Daarna verhuizen de jongeren naar het programma dat bij hun leerjaar hoort. 

 

Leerjaar 1
Een roulerend programma met een silent college over Nederlandse hiphop, een dansvoorstelling over de druk van het dagelijkse leven en de beats van Bennie Semil.

 

Leerjaar 2
Een voorstelling over hoe surfen je leven kan veranderen en keuze uit drie workshops waarbij je anders leert kijken naar de ruimte om je heen.

 

Leerjaar 3
Bijzonder! Tijdens WIRED gaat de instaroman @byfarirah live. De leerlingen zijn uitgenodigd om in 6 ateliers content te maken voor de roman en alles te leren over storytelling.

 

Leerjaar 4
De vierderjaars krijgen masterclasses van professionele kunstenaars Marlou Fernanda en Jermaine Berkhoudt en combineren beeldende kunst met performance.

 

Festival
Vanaf 12:00 uur komt iedereen weer samen voor het festival. De school staat op z’n kop in een wervelend festival waar van alles uit het ochtendprogramma samenkomt. Denk aan: dansbare hiphop, rhymes van de Boogie Brothers, street art op de ramen en geheime missies …

Community of Practice - Zadkine MBO

Deze editie van WIRED Festival wordt ondersteund door mbo-studenten , die in het kader van community of practice werkervaring opdoen achter de schermen bij culturele instellingen. 

Aftermovie met Digital Playground

Leerlingen van de school maken samen met Digital Playground een aftermovie van deze dag. 

Samenwerkingspartners

Digital Playground, De Cultuurschool, Valentino Stakel, Bennies Business, SKVR dans, Rewriters010, Marlou Fernanda, Jermaine Berkhoudt, Stichting de Loodsen, Whitney Muanza, Jeugdfonds Cultuur, Kunstbende, Lindi, Daan draait, Dj Doodleuk, Dansvoer, Codarts dansdocenten, Albeda dans, Mobile Choreography, The Buddy Film Project, Issam, Boyd Grund, Rachel Visscher, The Boogie Brothers, Melanta Ayon, Lorenzo Elstak (Ikbenwij), Community of Practice Zadkine, Het Echte Werk.

WIRED Theater - Calvijn Juliana 

Centrale vraag: Hoe kunnen we drama inzetten om de sociale vaardigheden van de leerlingen versterken of vergroten en hierbij gebruik maken van hun culturele omgeving?

 

KLIK HIER VOOR EEN VERSLAG VAN DEZE DAG

 

Op 5 april nemen de derdejaars van Calvijn Juliana voor één dag Theater Zuidplein over, door in alle zalen en ruimtes hun eigen verhalen te vertellen. Ze gaan daar aan de slag met dans, theater, spoken word, vlogs en meer. De dag start met een inspirerende, energieke sessie in de Kleine Zaal van Theater Zuidplein. Daar ontmoeten ze de host van de dag: danser en ondernemer Lorenzo Elstak, ambassadeur van Jeugdfonds Cultuur Rotterdam. Hier staat ook de dansperformance Brazhers op het programma ('brothers' op z'n Frans uitgesproken), waarin de vriendschap van de jonge dansers Giorgio Costa en Pom Arnold centraal staat. 

 

In de ateliers en studio's van WIRED laten theater- en videomakers de leerlingen kennismaken met verschillende manieren om jezelf te presenteren: performance, vloggen, spoken word en meer. Aan het einde van de dag komen alle groepen samen om in een talkshow te reflecteren over wat ze hebben meegemaakt. 

 

In samenwerking met: Theater Zuidplein, Cultuurschool, Sheree Lenting, Lloyds Company, Ivan Words, Noortje Stortelder, Fabienne Hendriks, Flow producties, Jeugdtheater Hofplein, Jeugdcultuurfonds met ambassadeur Lorenzo Elstak (Ikbenwij)

 

WIRED Festival - Olympia College

Centrale vraag: Hoe kunnen we de drempel voor cultuuronderwijs verlagen voor leerlingen?

 

Op 11 april is WIRED Festival te gast op het Olympia College in IJsselmonde, waar 390 leerlingen van ISK, Praktijkschool en VMBO zullen deelnemen aan een wervelend programma. Ze gaan aan de slag met dans, theater, fotografie, visagie en meer en vormen zelf hun eigen festival op school. Met de ISK zetten we ook hun eigen project 'Ik Ook' opnieuw in de schijnwerpers. 

 

Na een bomvol ochtendprogramma komt alle voorbereiding tot uiting in het WIRED Festival, op zes locaties in de school. Met o.a. een dansvloer in de aula met performance van professionele dansers die daarna een 'open vloer' begeleiden, een catwalk vanuit de hal naar de gymzaal waar 'Generatie Olympia' zichzelf laat zien, een Verteltheater met eigengemaakte voorstellingen en ONSTAGE in de kantine, waar zang- en rapskills getoond worden. 

De host van deze dag is actrice en Jeugdfonds Cultuur-ambassadeur Imanuelle Grives. Deze geboren Rotterdamse heeft veel waardering voor projecten zoals WIRED:

 

 Zonder laagdrempelige talentontwikkelingstrajecten zou ik nooit gekomen zijn waar ik nu ben als professionele actrice. Ik gun het elke jongere om te ontdekken wat voor kwaliteiten er in hem/haar schuilen en hoe creatief je kunt zijn.”  

 

In samenwerking met: Digital Playground, Eet-Beleef, Lloyds company, RAik, Julinho Pimentel, Mahfoud Mokaddem, Fabienne Hendriks, Construx, Rewriters010, Ikbenwij, The Boogie Brothers, Robin Hoop, Jeugdcultuurfonds en ambassadeur Imanuelle Grives 

 

WIRED Muziek - PENTA College

 

Centrale vraag: Hoe kunnen onze leerlingen kennismaken met de diversiteit van muziek en ontdekken waar hun interesse en talenten liggen?

 

Op 18 april is WIRED te gast bij het PENTA College in Hoogvliet, waar 100 eerstejaarsleerlingen zullen deelnemen aan een wervelend muzikaal programma. Ze worden geïnspireerd door een optreden van The Boogie Brothers, winnaars van de Hoogvlietse talentenjacht 'Future Talents'.  Deze vier jonge MC's, rappers, dj's en producers komen uit verschillende culturen, maar delen één visie op de hedendaagse hiphopcultuur. 

 

Daarna mogen de leerlingen zelf aan de slag in ateliers en studio's. Hier komen o.a. beatboxen, bucketdrummen, Braziliaanse percussie, brassband, beat creation en zang aan bod. We sluiten de dag af met een feestje in de aula, waar de leerlingen nogmaals de kans krijgen om het podium te pakken. 

 

In samenwerking met: SKVR, Watch that Sound, Bennies Business, RAik, Julinho Pimentel, Zangstudio Nanda Akkerman, The Boogie Brothers, Future Talents, ART studio, Jeugdcultuurfonds en ambassadeur Lorenzo Elstak