Chronologisch Programmaoverzicht

1 mrt  Workshop Veerle Spronck artistiek onderzoek in het voortgezet onderwijs - Witte de With Center for Contemporary Art

In een middagbijeenkomst voor docenten voortgezet onderwijs leren we van Veerle Spronck, onderzoeker aan Maastricht University, over de voordelen van verschillende methodes en de mogelijkheden die deze bieden tijdens verschillende fases in het onderzoeksproces.  

 

3 mrt - Museumnacht010 

Tijdens Museumnacht010 gooien ruim 40 Rotterdamse musea en culturele instellingen samen ze hun deuren open, zodat je in één avond kennis kan maken met het rijke aanbod aan kunst en cultuur in Rotterdam en uitgebreid kan rondneuzen op nieuwe plekken.

 

5-6 mrt - Voorstelling meespeelproject Beauty en het beest - Maas theater en dans

Op 5 en 6 maart speelt Maas theater en dans Beauty en het beest voor honderden leerlingen uit KCR’s Cultuurtraject  in de grote zaal van Theater Rotterdam . Deze voorstellingen zijn extra bijzonder en daarom juist interessant voor leerkrachten en professionals.

 

6-9 mrt - De grote vierdaagse: Impact van Cultuuronderwijs - KCR

KCR organiseert dit jaar de tweede Rotterdamse Maand van Cultuuronderwijs. Onderdeel hiervan is een veelzijdige vierdaagse vol evenementen die verdieping bieden binnen de actuele thema’s: Gelijke Kansen, Persoonsvorming en Perspectieven.

 

6 mrt  Gratis proefles IK en Douane - Belasting en Douane Museum

Speciaal voor de Maand van Cultuuronderwijs organiseert het Belasting & Douane Museum twee dagen waarop docenten (samen met hun klas) gratis op bezoek kunnen komen voor een proefles.  

 

6 mrt - Bijeenkomst van professionele leergemeenschap Rotterdams CKV over doorbreken van (school)muren - KCR

In deze bijeenkomst voor docenten voortgezet onderwijs en educatoren culturele instellingen, verkennen we mogelijkheden door ckv uit zijn vakje te halen en vele disciplines te verkennen. Hoe laten we ckv aansluiten bij het actuele rijke culturele aanbod én leven in Rotterdam?

 

7 mrt - Cultuureducatie met Kwaliteit 010: uitwisseling en verdieping - Verhalenhuis Belvédère

Rotterdam kent veel verschillende cultuureducatieprojecten onder de vlag van het landelijke project Cultuureducatie met Kwaliteit 010 (CmK010). Wat is de meerwaarde van al die lessen? Hoe kijken docenten van elke leerlijn en iedere instelling naar hun lessen? In het teken daarvan staat deze ochtend. 

 

7 mrt - Nascholing onderwijs- en muziekprofessionals van ZangExpress - Whack that Boom! - SKVR

De ZangExpress stempeldagen zijn nascholingsdagen voor onderwijs- en muziekprofessionals. Tijdens de praktische training van één dagdeel geven we je de tools en inspiratie om met kinderen muzikaal aan de slag te gaan. 

 

8 mrt - Openbare duolezing professor Van Heusden & doctor Heijnen - Must visit!

Professor Barend van Heusden en Doctor Emiel Heijnen ontmoeten elkaar op 8 maart in de haaienzaal van Diergaarde Blijdorp voor een duolezing over cultuuronderwijs, het belang ervan voor de vorming van leerlingen en als invulling van algemene vaagheid.


9 mrt – Afsluitende sessie professor Van Heusden (op uitnodiging)

In deze afsluiting gaat professor van Van Heusen in gesprek met beleidsmakers en schoolbesturen over visie op kansengelijkheid. Wil je hierbij aanwezig zijn? Neem dan contact op met Jennifer Schreurs. 

 

9-10 mrt - Tweedaags dagvullend professionaliseringsprogramma voor docenten VO: Make! iMpakt - Willem de Kooning Academie

We dagen je uit om twee studiedagen op avontuur te gaan in de jungle die ‘technologie’ heet. Aan welke technologieën moet je aandacht besteden in jouw lessen? Kun je als docent nieuwe technologieën aan laten sluiten bij de belevingswereld van de leerling? En hoe maak je deze relevant en betekenisvol binnen je (kunst)lessen? 

 

9 mrt - Open Podium SpraakuhlooS - Studio de Bakkerij

SpraakuhlooS is het reizend open podium van Rotterdam en tijdens SpraakuhlooS X Studio de Bakkerij programmeren zij voor het eerst op deze locatie! 

10 mrt – openbare lezing Ad Verbrugge
Als onderdeel van de tweedaagse VO Nascholing Kunst, Technologie en Onderwijs: Make! iMpakt geeft filosoof, schrijver en publicist Ad Verbrugge een openbare lezing voor breed publiek. Vanuit zijn perspectief behandelt hij de vraag ‘Wat doet digitalisering met ons onderwijs en de manier waarop we leren?’.

 

11 mrt - Voorstelling Brieven uit de Oorlog - Studio de Bakkerij

Met de gedachte dat er altijd ergens kinderen op de wereld zijn die in een oorlogsgebied moeten leven, vroeger al en in de toekomst ook, heeft artistiek leider en regisseur Maarten Bakker van Studio de Bakkerij de poëtische voorstelling Brieven uit de Oorlog gemaakt. 

 

12 mrt - Workshop Rotterdam, Potje los? - Belasting en Douanemuseum

Vanaf 12 maart presenteert Ik in 010 samen met het Belasting- en Douanemuseum Rotterdam het lesprogramma ‘Potje los?’ Een uniek programma, speciaal voor de leerlingen van groep 5 en 6 van Rotterdamse scholen waarin leerlingen ontdekken met welke inkomsten en uitgaven zo’n grote stad als Rotterdam te maken heeft en geven vervolgens een advies waaraan het geld het beste uitgegeven kan worden.

 

13-16 mrt - #EAF Scholieren Theaterfestival Rotterdam - Hofplein Theater

Heb je afgelopen jaar nog geen tijd gehad om een theatervoorstelling te bezoeken? Dan kun je gelukkig die achterstand vanaf dinsdag 13 maart volledig inhalen op het EAF. Kom kijken, ontdekken, ontmoeten en feestvieren.

 

15 mrt - Gratis kennismaking Erasmus Experience - Bibliotheek Rotterdam 

Een gratis toegankelijke interactieve tentoonstelling over het gedachtengoed van Erasmus op derde verdieping van de Centrale Bibliotheek.

 

15 mrt - Research meeting Dr. Bjorn Wansink

Centre for Historical Culture (CHC) organiseert een gratis toegankelijke research meeting met Bjorn Wansink over lesgeven in multiperspectiviteit in geschiedenisonderwijs.

 

16 mrt- Gratis kennismakingsprogramma Powermask - Wereldmuseum

Over de hele wereld maken en dragen mensen maskers. Maar waarom doen mensen dat? En wat is een masker eigenlijk? Tijdens het programma worden kinderen uitgenodigd na te denken over deze vragen.

 

19 mrt - Educatievoorstelling Ik alleen in de klas - LantarenVenster

Tijdens deze bijeenkomst kun je de film Ik Alleen In de Klas bekijken van Karin Junger. Deze film biedt LantarenVenster aan als educatievertoning voor jongeren in het voortgezet onderwijs.  

 

20 mrt  Gratis proefles IK en Douane - Belasting en Douane Museum

Speciaal voor de Maand van Cultuuronderwijs organiseert het Belasting & Douane Museum twee dagen waarop docenten (samen met hun klas) gratis op bezoek kunnen komen voor een proefles.  

 

21 mrt -  Gratis proefworkshop Kunst Appetizers - SKVR

Leerlingen nieuwe energie geven? Dat doe je met Kunst Appetizers: korte ‘spelletjes’ die concentratie verhogen. Leer in deze gratis kennismakingsworkshop hoe je hiermee aan de slag kunt binnen de disciplines dans, beeldende kunst, theater en muziek. 

 

GEANNULEERD - 22 mrt - Workshop fototentoonstelling Middland - Middland Foto Expo

Helaas is deze activiteit wegens omstandigheden komen te vervallen. De Middland Foto Expo is tot en met 14 april geopend op do en vrij van 12.00-18.00 en op za en zo van 13.00-17.00 uur.

Fototentoonstelling 
Mi
ddland biedt een unieke workshop voor leerlingen van groep 7, waarin zij worden meegenomen in de thematiek uit de voorstelling: migratie, talentontwikkeling, wijkeconomie en sociale cohesie. 

 

24 mrt - ZangExpressdag - deskundigheidsbevordering muziekeducatie - SKVR

Deze dag is speciaal voor zang- en muziekprofessionals en leerkrachten die meer willen weten over stemvorming en zangdidactiek voor kinderen. Op een laagdrempelige manier geven we je de vocale, muzikale en didactische tools om met kinderen te muziek te maken.

 

27 mrt - Presentatie: Jonge Rotterdammers en de toekomst van hún stad - Code Groen

De jeugd heeft de toekomst, dus wie kan je beter laten nadenken over stedelijke vraagstukken dan de jeugd zelf? Vanuit kunstproject Code Groen (Hofplein, Maas Theater en Dans en SKVR) presenteren ruim 350 basisschoolleerlingen hun beste ideeën voor de stad aan de Gemeente Rotterdam. 

 

27 mrt - Docenten meet-up - Wereldmuseum

Tijdens deze meet-up worden docenten uit het primair en voortgezet onderwijs uitgenodigd kennis te maken met het Wereldmuseum team. Je krijgt meer te horen over de missie en de spannende toekomstplannen op gebied van educatie en het nieuwe kindermuseum. 

 

28 mrt - De mysterieuze afsluiter van #MvCO - KCR

Als finale van de Maand van Cultuuronderwijs een spectaculaire voorstelling op grote hoogte, speciaal voor leerkrachten primair onderwijs. Een cadeau van KCR, met aansluitend de feestelijke aftrap van het Nieuwe Cultuurtrajectseizoen door een mystery guest met inhoud. Save the date! Must visit! 

 

28 mrt - Rotterdamse Stadsklanken - Rotterdams Philharmonisch Orkest

In deze muziekvoorstelling bekijken we de stad en z’n gebouwen vanuit het perspectief van de architect, de free runner, de componist en de musicus. Samen ‘interpreteren’ ze de gebouwen.  

 

28 mrt - Workshop: Met verbeelding kom je overal - Villa Zebra

Waarom is het belangrijk om de verbeelding te stimuleren? Op welke manieren werkt Villa Zebra met hedendaagse beeldende kunst vanuit de kracht van de verbeelding, zowel binnen de eigen instelling als op scholen? Tijdens deze workshop ontdek je hoe een open houding, nieuwsgierigheid en opnieuw proberen stimuleert en vrijheid in denken, doen en creëren bevordert. 

 

28 mrt - Conferentie MAAKplaats

Maakonderwijs is een methode om bij leerlingen basis- en voortgezet onderwijs de 21e eeuwse vaardigheden te ontwikkelen: kortweg ‘leren door te doen’. Maar hoe implementeer je als school nu op een effectieve en passende manier je maakonderwijs? Deze middag worden in lezingen en ronde tafelsessies concrete voorbeelden voor samenwerking uitgewerkt met de 4 O’s: Onderwijs, Ondernemers, Overheid en Onderzoek. 

Productinformatie

Vraag
Perspectieven
Gelijke Kansen
Persoonsvorming
Week
1 t/m 4 maart
5 t/m 11 maart
12 t/m 18 maart
19 t/m 25 maart
26 t/m 31 maart
Vorm
Festival
Lezing
Discussie
Netwerk
Aan de Slag