Vooruitblik 2017

01 januari 2017

Het nieuwe jaar is ondertussen al aangebroken. Een jaar waarin prachtige activiteiten zullen plaatsvinden en we weer volop bouwen aan het cultuuronderwijs in Rotterdam. In 2017 gaat er veel gebeuren rondom het Rotterdamse cultuuronderwijs. Ben jij ook zo nieuwsgierig wat dit jaar zal brengen? Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) zet voor jou alle activiteiten op een rijtje:

 

Cursus fondsenwerving voor cultuuronderwijs

In februari starten we weer een nieuwe ronde van de cursus fondsenwerving voor het cultuuronderwijs. Deze is bedoeld voor mensen binnen culturele instellingen of scholen die zich bezighouden met fondsenwerving voor culturele activiteiten. Na het volgen van de cursus heb je informatie over de mogelijkheden, kan je een fondsenwervingsplan en een ‘case for support’ opzetten. De cursus is: “Leerzaam, praktisch en werkbaar” – Fleur Jungerius (CKV docent).
Klik hier voor meer informatie.

Rotterdams CKV
Rotterdam bouwt aan een eigen en lokaal CKV. De exameneisen voor het vak op havo/vwo-niveau zijn aangepast, dit lokale CKV speelt daarop in en gaat nog een stap verder door lokale culturele spelers aan Rotterdamse scholen te verbinden. Op 27 maart presenteert deze professionele leergemeenschap het nieuwe Rotterdamse CKV op de take-off in het Witte de With Center for Contemporary Art. Voor meer informatie houd de agenda van de Maand van Cultuuronderwijs in de gaten. In september 2017 staat het nieuwe CKV in Rotterdam. Klik hier voor meer informatie over het Rotterdams CKV.

Maand van Cultuuronderwijs
Maart is de maand van het Cultuuronderwijs! Samen met Onderwijsstad Rotterdam 2016-2017 plant het KCR in deze maand een feestelijk programma met veel activiteiten. De activiteiten bieden een blik op het cultuuronderwijs van de toekomst. Er wordt een schijnwerper gezet op cultuureducatieve activiteiten die een opvallend en onderzoekend karakter hebben. Zelf activiteiten voor de maand aanleveren? Dat kan tot 31 januari 2017. Binnenkort zal het volledige programma bekend worden gemaakt. Klik hier voor meer informatie. 

Onderzoek
Dit voorjaar presenteren we met Fianne Konings (verbonden aan de RUG) het onderzoek naar leerplannen voor cultuuronderwijs in het basisonderwijs. Het onderzoek geeft inzicht in hoe culturele instellingen kunnen bijdragen met hun leerlijnen aan cultuuronderwijs, bijvoorbeeld binnen een leerplan en hoe dit leerplan voor een school wordt gemaakt. Klik hier om meer te lezen over de inhoud van dit unieke onderzoek.

Afkijken mag!
In maart zal ook het evenement Afkijken Mag! weer plaatsvinden. Om de twee jaar wordt dit congres georganiseerd voor mensen die werken op het snijvlak van Cultuur en Onderwijs. Op 28 maart valt het evenement precies in de maand van het cultuuronderwijs. Dit jaar komt Gert Biesta de keynote geven. Klik hier voor meer informatie over dit evenement.

WIRED
WIRED Rotterdam biedt inspiratie voor kunst en cultuur in het voortgezet onderwijs in Rotterdam en fungeert als energieke promoter hiervan. Op 6 maart start WIRED Rotterdam met een masterclass installatiekunst door kunstenaars van Witte de With Center for Contemporary Art en leerlingen van Wolfert College en Wolfert ISK. Daarna landt WIRED festival op 17 maart op het Melanchthon Mathenesse. Het programma bestaat uit optredens, workshops en de presentaties van de tweedejaars leerlingen. Zij zijn in samenwerking met de SKVR en bibliotheek Rotterdam aan de slag gegaan met de Adagia van Erasmus. Op 24 maart is WIRED Rotterdam op twee locaties te vinden namelijk WIRED expo op het Zuiderpark College. Daar openen de derdejaars leerlingen samen met de Rotterdamse fotograaf Otto Snoek en het Nederlands Fotomuseum hun fototentoonstelling ‘Het leven op Zuid’. Op dezelfde dag gaan de leerlingen van Accent Praktijkonderwijs Centrum aan de slag met de kunstdocenten van de SKVR en theaterdocenten van Hofplein Rotterdam om hun kunsten naar het grote podium te brengen. Zij nodigen in het vernieuwde Hofplein theater hun ouders, vrienden, docenten en buurtbewoners uit. Als afsluiter van WIRED Rotterdam vindt op 30 maart het festival plaats bij het Laurens Lyceum. De derdejaars havo en vijfdejaars vwo maken gedurende deze dag een voorstelling op 8 verschillende locaties in de school in samenwerking met Maas theater en dans. De generale is te zien tijdens het festival en ‘s avonds spelen zij voor hun ouders. Tot ziens in maart, tijdens de Maand van Cultuuronderwijs!

Cultuurtraject
In de Maand van Cultuuronderwijs zal ook de inschrijving voor het Cultuurtraject 2017/2018 geopend worden. Er staat weer een prachtig cultuureducatief programma op de agenda, met allerlei mogelijkheden voor leerkrachten om een keuze te maken voor hun klas. Uit ons aanbod kan een eigen Cultuurtraject worden uitgestippeld, met relevante educatie/thema’s voor jouw school. Op de website van Cultuurtraject Rotterdam lees je meer over de nieuwe projecten en activiteiten voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Later dit jaar wordt de inschrijfdatum van het Cultuurtraject Rotterdam bekend gemaakt aan scholen. Het Cultuurtraject wordt door KCR opgezet in samenwerking met culturele instellingen in Rotterdam. Klik hier voor meer informatie.

CMK010
Komend jaar gaan er weer verschillende programma’s lopen binnen de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit in Rotterdam. Het doel van deze regeling is om kinderen te laten profiteren van goed cultuuronderwijs waarin ze plezier hebben en belangrijke vaardigheden ontwikkelen. Dit doen we in samenwerking met verschillende culturele instellingen. Lees hier meer over CMK010.

Summerschool
In augustus vormt de Summerschool weer de inspirerende aftrap van het nieuwe schooljaar voor alle medewerkers uit het onderwijs en van culturele instellingen. Er zijn presentaties en workshops waar je aan kan deelnemen. Zoals altijd met fameuze lunch en gezellige borrel! Klik hier voor een sfeerimpressie van afgelopen jaar.

Blogs
Wist je dat je op www.kc-r.nl veel informatie kunt vinden over cultuureducatie in Rotterdam en landelijk? Kijk eens bij KCR Vertelt voor bijvoorbeeld nieuws, onderzoek of blogs.
Binnen de categorie nieuws worden relevante nieuwsitems geplaatst over het Rotterdamse cultuuronderwijs. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Elke maand publiceert KCR een CULverhaal. Dit zijn korte verhaaltjes over de ervaring van de leerlingen die een project volgen uit het Cultuurtraject Rotterdam. Hoe beleven ze de projecten? De verhalen zitten vol met grappige uitspraken en geven een beeld van de houding die de leerlingen hebben tegenover cultuuronderwijs.
In de categorie onderzoek worden relevante onderzoeken gepubliceerd over cultuuronderwijs. Hier is onder andere ook het onderzoek in samenwerking met Fianne Konings te vinden.
Onder het kopje netwerkverhalen kun je blogs lezen met informatie uit onze netwerken. Dit zijn allemaal verhalen uit de praktijk van het cultuuronderwijs. In de serie ‘kijkje in de keuken’ lees je bijvoorbeeld hoe het KCR in de praktijk aan de slag gaat met scholen en instellingen
Bekijk ook eens de blogs in de categorieën PO-blog en VO-topics. Dit is informatie specifiek gericht op primair of voortgezet onderwijs.

Wil je op de hoogte gehouden worden over wat er allemaal speelt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Deze komt één keer per maand uit. Wil je eerder op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op twitter @KCRrotterdam of LinkedIn.