Video's Rotterdam viert de stad

23 september 2015

Op 30 september werd de themalijn Rotterdam viert de stad! voor het onderwijs afgetrapt door de kersverse nieuwe wethouder Pex Langenberg. Onderstaande video's  werden tijdens deze aftrap gelanceerd en mogen vrij gebruikt worden.

Jullie hebben de primeur vandaag, dit is mijn allereerste publieke optreden”, begint Pex Langenberg. De kersverse wethouder van Cultuur trapte op woensdag 30 september de themalijn Rotterdam viert de stad! voor het Rotterdamse onderwijs af, een programma over Rotterdam en Rotterdammerschap. Ruim 60 leerkrachten, educators, bestuurders en directeuren uit zowel het onderwijs als de culturele sector hadden zich aangemeld voor de officiële aftrap, georganiseerd door het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR). Leerlingen van het Olympia College begonnen deze dag al aan een van de projecten uit de themalijn, ‘Haven in beeld’ van het Maritiem Museum, waar de bijeenkomst gehouden werd.

De themalijn voor het onderwijs is onderdeel van de gelijknamige stadsbrede culturele manifestatie van Rotterdam Festivals. In 2015 en 2016 viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw. In de manifestatie wordt een ode gebracht aan de stad van toen, wordt de stad van nu gevierd en wordt aan de stad van morgen gebouwd. Het KCR brengt samen met 23 culturele instellingen de manifestatie naar het onderwijs. De focus ligt op de identiteit van Rotterdam en die van de Rotterdammer. “De brug van Rotterdam viert de stad! naar het onderwijs was snel gemaakt”, zegt Anne Marie Backes, directeur van het KCR. “Juist cultuuronderwijs gaat over de vorming van identiteit, over cultureel zelfbewustzijn”.

Het is ontzettend belangrijk dat kinderen ook het Rotterdamse erfgoed leren waarderen”, aldus wethouder Langenberg. “Ik ben dan ook heel blij dat er al bijna 200 projecten op stapel staan”. Geheel in stijl van de gastlocatie én van de stad, opende hij vervolgens de themalijn met een scheepstoeter, waarna het publiek een voorproefje kreeg van enkele projecten uit de themalijn. De SKVR laat leerlingen bijvoorbeeld de stad zelf bouwen met geluid in het project ‘Hoorspel Rotterdam viert de stad!’ en in ‘Rotterdamse Stadsklanken’ van het Rotterdams Philharmonisch componeren leerlingen een muziekstuk met als inspiratie het Centraal Station. Om de projecten en de manifestatie in een begrijpelijke context te plaatsen, lanceerde Rotterdam viert de stad! een animatie over de wederopbouw, speciaal voor het onderwijs.

Anne Marie Backes: “Rotterdam viert de stad! biedt heel veel mogelijkheden voor kinderen en jongeren om trots te zijn op Rotterdam, op waar ze zijn opgegroeid”. “Ik heb me net opgegeven hiervoor. Ik denk dat het heel belangrijk is dat onze leerlingen leren over de stad en haar geschiedenis. Daar biedt deze themalijn goede handvaten voor”, zegt Arjan Veerman van het Hildegardis mavo. “Ik heb al even de website bekeken en er staan zoveel inspirerende projecten op, daar moeten we aan meedoen, zeker als je jezelf Rotterdams Vakcollege noemt!”, laat Joyce Sikken-Turek van het RVC De Hef weten.

Aan de projecten uit de themalijn doen al ruim 14.000 Rotterdamse leerlingen mee. Enkele projecten uit de themalijn zijn in september begonnen, hoewel het zwaartepunt begin 2016 ligt. Scholen kunnen zich dan ook nog inschrijven voor deze speciale themalijn Rotterdam viert de stad! tot en met 31 januari 2016. Dat kan via www.cultuurtrajectrotterdam.nl/themalijn.