Samen vieren we ruimte

12 juli 2020

Leerlingen zijn weer terug op school en dat vieren we samen met Maas theater en dans. Met de nieuwe activiteit ‘4DE Ruimte’ ontdekken leerlingen van Rotterdamse middelbare scholen samen met makers hoe ze zich in deze nieuwe wereld kunnen verhouden tot hun omgeving, de school en elkaar. Het maken van een choreografie staat centraal. De pilot vond vrijdag 3 juli plaats bij HPC Charlois.

Slalommend door de supermarkt, in grote bogen om elkaar heen op straat.

Onze lichamen wringen zich in allerlei bochten.

Continu op zoek naar een andere route, een nieuwe weg.

Geen knuffel en geen boks meer, maar een zwaai, een knikje of een buiging.

Onthand, zijn we. Maar we doen ook ontdekkingen.

We geven elkaar de ruimte en gaan op zoek naar nieuwe vormen.

Tijdens ‘4DE Ruimte’ gaan de kinderen samen met een dansdocent van Maas opzoek naar nieuwe begroetingen en manieren om elkaar te ontmoeten. In de workshop, verzorgd door Maas, wordt niet alleen rekening houden met de anderhalvemeterregel, maar wordt die extra ruimte ook omarmt! Het eindresultaat is een video van de choreografie die van bovenaf met een drone is gefilmd.

HPC Charlois
Na een intensieve en creatieve workshop was het vrijdag 3 juli tijd om de dans in het ‘eggie’ uit te voeren. De eersteklassers werden in twee groepen verdeeld die om de beurt de choreografie lieten zien op het schoolplein. Een groep jongens is als eerste aan de beurt. Op de vraag of ze school de afgelopen maanden hebben gemist, wordt in eerste instantie stoer gereageerd. “Nee echt niet.”- “Nee ik ook echt niet hoor.” Totdat een van de mannen toch toegeeft dat het naar niet naar school gaan hem toch wel zwaar viel. Zijn vrienden kijken verbaasd en vragen waarom. “Ik ben mens en ik wil veel leren. En dat kan hier.”

Drone
De drone gaat de lucht in. De makers en leerlingen dansen de choreo die geïnspireerd is op recente ervaringen van de leerlingen en het ‘nieuwe’ leven. Een leerling: “Ik was heel zenuwachtig, maar ben super blij dat ik het toch heb gedaan.”

Bekijk het eindresultaat hier:

Volgende edities
Na deze geslaagde pilot gaan we vol goede moed aan de slag met de volgende edities van ‘4DE Ruimte’. De kick-off in het nieuwe schooljaar is op woensdag 2 september op Calvijn Business. Donderdag 17 september volgt De Hef en in de week van 28 september zijn de studenten van Accent Praktijkonderwijs aan de beurt. Bij deze edities gaat het niet meer alleen om de choreo, maar komt er een beeldend element bij. Zo maken leerlingen bijvoorbeeld de ondergrond waarop gedanst wordt of creëren ze maskers die ze kunnen dragen tijdens het optreden. Stay tuned!

Concept en idee Maas theater en dans & KCR
Makers Chyramain van Kempen en Marijke de Vos