Op de helft: de Maand van Cultuuronderwijs

16 maart 2017

door: Anne Marie Backes

Het is inmiddels 16 maart, de Maand van Cultuuronderwijs is aan de tweede helft begonnen. Anne Marie Backes, directeur-bestuurder van Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam, kijkt terug en blikt vooruit. Wat heeft de Maand nu al gebracht en waar kijkt zij nog naar uit?

Rotterdam maakt, net als het hele land, in een hoog tempo ontwikkelingen door. In verkiezingstijd zijn dat hele concrete veranderingen, die goed zichtbaar zijn. Maar ook buiten de verkiezingen om verandert onze maatschappij supersnel. En de leerlingen en hun leefomgevingen, die veranderen net zo snel mee. Hoe kan een docent, een school, een gemeentebestuur hierop inspelen? Laat staan plannen maken die nog tientallen jaren door moeten? Daarbij komt cultuuronderwijs om de hoek kijken.

De Maand van Cultuuronderwijs richt een spotlight op voorbeelden van toekomstbestendig cultuuronderwijs in Rotterdam. We begonnen stevig met de aftrap van de Rotterdamse Gelijke Kansen Alliantie op maandagochtend 6 maart. Inclusiviteit stond hier overduidelijk centraal: hoe kan cultuuronderwijs ervoor zorgen dat alle leerlingen in de stad dezelfde kansen krijgen? Een inspirerende bijeenkomst die mooi werd omschreven door onder anderen Yoeri Meessen en Jeroen S. Rozendaal (de laatste is tevens correspondent van de Maand van Cultuuronderwijs). Meer nieuwe ontwikkelingen tijdens de aftrap van de erfgoedleerlijn ‘Ik in 010' (8 maart): eindelijk één loket voor Rotterdams erfgoedonderwijs. Daar kunnen we nog jaren mee vooruit. De rake woorden van Jan Terlouw waren een inspiratie voor de aanwezigen, zoals in het verslag van het Rotterdams Onderwijs Magazine te lezen is.

Maar de Maand is nog niet voorbij. Ik kijk uit naar de expertmeeting van WIRED en Accent Praktijkonderwijs Centrum (24 maart in Theater Hofplein), waar Paolo Nunes en Mink Steekelenburg te gast zijn. En natuurlijk de conferentie Afkijken Mag! (28 maart), waar Gert Biesta de keynote zal verzorgen. Op 31 maart de spetterende afsluiter van de Maand: de Nacht van het Onderwijs in KINO. Daar zullen onze correspondenten worden geïnterviewd, ik ben bijzonder benieuwd wat de Maand hen heeft gebracht.

Bijna veertig evenementen in één maand: het is duidelijk dat Rotterdam een gezonde basis heeft van toegewijde professionals, die niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken. Hen moeten we koesteren en alle handvatten (blijven) bieden om zichzelf en het Rotterdamse onderwijs te blijven ontwikkelen. Je kunt voelen dat dit leeft in de stad en dat we stappen maken. Ik ben blij dat KCR en de Maand van Cultuuronderwijs hieraan kunnen bijdragen.