‘’Nee, moeten we echt onze schoenen uit dan? Mijn sokken zijn kapot’’

28 januari 2016

Met veel rumoer, spanning maar vooral enthousiasme komen vier onderbouwklassen van het Wellant College Rotterdam aan bij een project van het Cultuurtraject Rotterdam. Als voorbereiding op een dansvoorstelling van Conny Janssen Danst in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel, gaan de leerlingen een bijhorende dansworkshop bij SKVR Dans volgen om alvast in de stemming te komen.

Na het bekijken van de trailer van de voorstelling I’m HERE & Album Familiar, ontstaat er al snel een moment van paniek:

"Nee, moderne dans? Dat kunnen wij toch helemaal niet?!’’
"Ik moet eerst even mijn haar gaan doen hoor, want dat ziet er niet uit en er zijn overal spiegels’’
‘’Nee, moeten we echt onze schoenen uit dan? Mijn sokken zijn kapot’’

Een enkeling ziet het wel positief in:

"Ik heb op ballet gezeten, dus ik kan dit wel’’
"Moderne dans? Ohja net als de videoclip van Justin Bieber – Love Yourself’’
(tegen een leerkracht) “Meneer, waarom doet u ook niet mee? Dan kan u een beetje bewegen, dat is goed voor uw buik”

Miky (13), ziet het tijdens de pauze nog steeds niet zo zitten: "Ik kan dit echt niet, ik ben zo erg moe. Als je kapot bent, lukt nooit iets.’’ Na de workshop is hij echter omgeslagen: "Ja, het ging eigenlijk wel! Toen sommige stukjes lukte, voelde ik me net Michael Jackson. Een workshop is leuk voor een half uurtje. Het is niet zoiets dat ik denk van: Wow ja, dit wordt echt mijn carrière. Ik heb wel erg zin in de voorstelling en door de workshop weet ik nu al wel een beetje hoe alles in elkaar zit.’’

De volgende dag komen de leerlingen weer met evenveel rumoer maar ook weer enthousiasme het Isala Theater binnen. “Dit is sowieso beter dan in de les zitten” wordt er geroepen en al snel nemen ze, samen met onderbouwklassen van twee andere scholen uit het voortgezet onderwijs, plaats.

Liefde, verlangen, ontroering en humor zijn thema’s die in de voorstelling een hoofdrol spelen. Aandachtig met af en toe een "ooh’’en een "aah’’ wordt er naar de dansers gekeken.

Miky: ''Ja ik vond het echt leuker dan ik had verwacht. Ik herkende ook stukjes van de workshop. Wat ik er van heb geleerd? Weet ik niet eigenlijk, ik weet nu wel wat moderne dans is.  Ohja, ik wil nu trouwens toch wel van dans mijn carrière maken. Dat wil ik wel, ik wil nu ook bij Conny Janssen Danst!''