Meedenken over de toekomst van Rotterdams (cultuur)onderwijs

16 februari 2017

Rotterdam is dit jaar Onderwijsstad van het jaar en zet daarin de spotlights op het onderwijs van de toekomst. Maart 2017 is in dit kader uitgeroepen tot de allereerste ‘Maand van Cultuuronderwijs’ – een maand vol activiteiten die bijdragen aan het antwoord op de vraag: hoe vormt cultuuronderwijs Rotterdam? Want cultuuronderwijs ís onderwijs van de toekomst.

Een lezing van Gert Biesta, misschien wel de meest spraakmakende onderwijspedagoog van dit moment, Jet Bussemaker in gesprek met leerlingen en leerkrachten, een foto-expositie van leerlingen van het Zuiderparkcollege op school en een Nacht van het Onderwijs met film, debat en feest. De Maand van Cultuuronderwijs zet een sterk programma in de etalage waarin leerling en leerkracht, student en directeur, bestuurder en educator worden uitgenodigd deel te nemen én mee te denken over het onderwijs in Rotterdam. Het hele programma staat nu online en is nu hier te bekijken.

Actuele vraagstukken
2017 is een belangrijk jaar voor de toekomst van het Rotterdamse onderwijs. Zo wordt, in het kader van Rotterdam Onderwijsstad, gewerkt aan een stedelijk ‘Masterplan Onderwijs 2030’. Cultuuronderwijs kan hier een grote rol in gaan spelen. Maar hoe precies? Op welke wijze vormt cultuuronderwijs Rotterdam? De eerste ‘Maand van Cultuuronderwijs’ moet gaan bijdragen aan het antwoord. Want goed cultuuronderwijs kan essentiële bijdragen leveren aan actuele (onderwijs)vraagstukken, zoals: hoe zorgen we samen voor een inclusieve samenleving? Hoe zien leerlingen zichzelf en hun talenten en hoe geven zij vorm aan hun burgerschap?

Professionals en onderwijsgeïnteresseerden kunnen de hele maand maart lezingen, debatten, conferenties, voorstellingen en workshops bezoeken. Scholen en culturele instellingen zetten hun deuren open en gaan met elkaar in gesprek. Correspondenten tekenen de resultaten op. De Maand van Cultuuronderwijs wordt afgesloten tijdens het stedelijke festival ‘Nacht van het Onderwijs’ in KINO op 31 maart.

Van Gelijke Kansen Alliantie tot Nacht van het Onderwijs
Op maandag 6 maart trappen we af met de Gelijke Kansen Alliantie in de Rotterdamse Schouwburg. Minister Jet Bussemaker is deze ochtend te gast om met leraren, educatoren, besturen én leerlingen in gesprek te gaan. Het onderwerp: hoe kan cultuur bijdragen aan gelijke kansen voor iedereen in de stad. Tijdens de Nacht van het Onderwijs op 31 maart, een festival waar vooruitstrevend Rotterdams onderwijs in de spotlight staat, wordt De Maand van Cultuuronderwijs afgesloten. Gedurende de rest van de maand zal een groot aantal scholen, musea, theaters en andere instellingen haar deuren openstellen voor inspirerende, onderzoekende en vooruitstrevende activiteiten.

Foto: Simple Studio voor WIRED expo op Zuiderparkcollege