Maart is maand van cultuuronderwijs

22 november 2016

Maart is uitgeroepen tot de maand van het cultuuronderwijs. In het jaar dat Rotterdam Onderwijsstad van het jaar is, kan cultuureducatie niet ontbreken. In maart 2017 zal daarom het cultuuronderwijs worden gevierd met een speciaal programma en inspirerende activiteiten. Onderwijswethouder Hugo de Jonge en wethouder van Cultuur Pex Langenberg, dragen hierin samen met de culturele sector in Rotterdam bij aan de culturele vorming van leerlingen. Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) organiseert en inventariseert samen met Rotterdam Onderwijsstad 2016-2017 het programma.

Rotterdam is dit jaar onderwijsstad van Nederland onder het motto ‘bouwen aan de toekomst’. Het onderwijs van de toekomst is onlosmakelijk verbonden met kwalitatief cultuuronderwijs. De trajecten van cultuureducatie dragen bij aan de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren in de stad. Cultuuronderwijs heeft effect op de levenshouding van de jeugd. In de maand van het cultuuronderwijs wordt een schijnwerper gezet op cultuureducatieve activiteiten die een opvallend en onderzoekend karakter hebben. Het biedt een vooruitblik op cultuuronderwijs van de toekomst.

Het programma
Rotterdam Onderwijsstad en het KCR hebben samen een klein team gevormd die de maand van het cultuuronderwijs gaat invullen. Naast het organiseren van activiteiten, inventariseren ze programmaonderdelen van cultuurinstellingen in Rotterdam. De voorbereidingen zijn in gang gezet en het programma wordt samengesteld. Een voorbeeld is een reeks debatten over onderwijs en cultuur.

Een tipje van de sluier
De maand wordt geopend met de museumnacht in de eerste week op het programma. Een ander hoogtepunt is de landelijke conferentie voor onderwijs en cultuur ‘Afkijken Mag!’ die 28 maart 2017 plaatsvindt. Keynote speaker is misschien wel de meest spraakmakende onderwijspedagoog van Nederland: Gert Biesta. In februari is het volledige programma bekend.

Deelnemen aan de maand van cultuuronderwijs?
Instellingen met een activiteit die niet mag ontbreken in het programma van deze maand, kunnen deze inzenden bij het KCR. Dit kan door een bericht te sturen aan communicatie@kc-r.nl met een beknopte omschrijving van de activiteit en de relevantie voor de maand van cultuuronderwijs.
Deadline inzendingen: 31 januari.

Meer informatie over de maand van cultuuronderwijs en het programma volgt binnenkort.

Foto: Dimitri Hakke