Kenniskatern: De stad als leerschool, nieuwe mogelijkheden voor leren buiten de schoolmuren (editie 7, 2018)

09 maart 2018

Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) publiceert de zevende editie van het Kenniskatern met als titel: ‘De stad als leerschool’. Op de afsluiting van De grote vierdaagse: Impact van Cultuuronderwijs overhandigde Anne Marie Backes (directeur KCR) het eerste katern aan Ton Groot Zwaaftink (voorzitter College van Bestuur RVKO).

KCR zet zich samen met verschillende partners in om het Rotterdamse cultuuronderwijs te versterken. Het delen van kennis en ervaringen hoort daarbij. Samen tot nieuwe inzichten komen die het Rotterdamse onderwijs krachtiger kunnen maken. Met die gedachte publiceert het KCR elk jaar een Kenniskatern waarin een actueel thema wordt belicht.

Leren buiten de muren van het schoollokaal toont kinderen nieuwe mogelijkheden, nieuwe perspectieven en laat zien dat er meer is dan wat je ieder dag bij jou thuis, op school, of in jouw straat meemaakt. Op veel plekken in de stad kunnen leerlingen op onderzoek uit. Naar de Erasmusbrug, de bioscoop, of een museum. Zo worden leerlingen van basisschool Het Landje geprikkeld tijdens een bezoek aan een tentoonstelling over materiaalgebruik bij het Nieuwe Instituut. Dat zette ze aan om na te denken: door de alledaagse vorm van een eierdoos te onderzoeken én zelf een verpakking te ontwerpen. Zo wordt de hele stad ineens een grote leerschool. Wat nemen leerkrachten en leerlingen mee van deze ‘andere’ ervaringen? Hoe past buitenschools leren in het curriculum? Welke functie heeft het voor de maatschappij, nu en in de toekomst? En: hoe kan cultuuronderwijs hier een rol in spelen?

Het zijn actuele vragen in Rotterdam, merken wij. Maar ook daarbuiten. In deze zevende editie van het Kenniskatern zoomen we daarom in op deze vragen.

Lees hier online het Kenniskatern: De Stad als leerschool, nieuwe mogelijkheden voor leren buiten de schoolmuren.

Liever een hardcopy versie ontvangen? Neem dan contact op met Sanne Helbers.

Foto: Thomas Nondh Jansen