Jongeren creëren op WIRED hun eigen podium

17 juni 2015

Tijdens het WIRED Festival was het Schouwburgplein van 11 t/m 13 juni omgetoverd tot het bruisende hart  voor jongeren, kunst, cultuur en onderwijs. Op het festival gingen jongeren aan de slag met verschillende workshop en konden ze genieten van stoere optredens.

Door: Maurice Geluk

 

Jezelf horen drinken, een foto maken zonder camera en tussendoor naar optredens kijken van rasartiesten uit eigen stad, hoe jong sommigen ook zijn. Het afgelopen weekend was het Schouwburgplein dé plek om al je zintuigen te prikkelen. Daar vond de eerste editie van WIRED plaats. Een jongerenfestival bomvol kunst, cultuur en ontdekkingen.

De puntzakken friet en roze koeken moeten de vriendinnen toch echt even achter zich neerleggen. Van Bennie Semil krijgen ze namelijk alle drie een setje drumstokken en twee grote, witte emmers. De een om op te zitten, de ander om op te slaan. Terwijl ze vanuit de tent naast bioscoop Pathé nog wat onwennig om zich heen kijken, legt Bennie kort en krachtig uit wat de bedoeling van de workshop is. ,,We gaan een beat maken, voor bij de choreografie dalijk. Dus stamp 'm goed in je bovenkamer.”

Het is hard werken op de vroege zaterdagmiddag, want de twintig jongens en meisjes leren in een half uur naast een drumbeat ook een serie danspassen. Spannend natuurlijk, want dat ritmische lawaai trekt veel bekijks. De opmerkingen van klasgenootjes aan de zijkant leiden tot het nodige gegiechel, maar Bennie houdt ze bij de les. Wat hen na afloop op een verdiend applaus komt te staan. ,,Het gaat niet eens om die beat en danspasjes”, zegt Bennie uiteindelijk. ,,Het is de saamhorigheid, dat ze dingen samen doen.”

Fotograaf: Fred Ernst

Een ster in eigen stad

Dingen ontdekken, die je normaal gesproken niet zo snel doet. Erachter komen dat drummen, iets maken of presenteren hartstikke leuk is en je er misschien wel talent voor hebt. Voor eventjes een ster zijn in eigen stad. Dit en nog veel meer is de gedachte achter WIRED. Het jongerenfestival dat op 11, 12 en 13 juni voor het eerst plaatsvond op initiatief van het KCR en de gemeente Rotterdam.

,,We willen jongeren verrassen”, zegt Tynke Hiemstra, organisator van het festival en werkzaam bij het KCR. Terwijl het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest bij het hoofdpodium een showtje weggeeft, vertelt ze hoe WIRED door het projectteam in slechts drie maanden uit de grond is gestampt. Dat het festival een podium voor jongeren is en alle activiteiten, workshops en optredens – vijftig in totaal – uit Rotterdam komen. En ook dat er na dit jaar waarschijnlijk nóg twee edities volgen. Tynke: ,,Het is het begin van iets. We hopen dat steeds meer scholen en culturele instellingen aanhaken.”


Fotograaf: Fred Ernst

In de tent van het Witte de With Center for Contemporary Art is de 9-jarige Lars druk in de weer met een stel stiften. Tijdens de workshop KILLYOURPHONE kunnen de deelnemers een speciaal hoesje ontwerpen waarmee alle inkomende en uitgaande signalen van de telefoon worden geblokkeerd. Handig als je anoniem over straat wil of niks hebt met straling. Lars trekt lijnen in roze, felblauw en groen en vraagt aan zijn vader: ,,Hoe schrijf je telefoonhoesje?” Niet dat hij zelf een mobiel heeft: ,,Maar mijn mama wel.” Daarom wordt er ook een groot hart getekend. Als dat klaar is, volgt nog een apenstaartje. Is 'ie dan nu af? ,,Dat weet ik nog niet”, aldus Lars.

 

Schudden met die billen
Muziek trekt jongeren; dat weet de organisatie van WIRED maar al te goed. Vandaar dat programmeur Jelte Heringa een breed scala aan Rotterdam's finest naar het festival heeft gehaald. Van hiphop tot klassiek en van singer-songwriter tot keiharde beats. Zo krijgen twee jongens in de studio van Hiphop in je Smoel hulp bij het maken van een rapnummer. Vervolgens trekt de brassband van de SKVR voorbij. Denis (31) blaast daar op de trompet, gewoon omdat hij dit graag wilde leren. ,,Maar in saxofoon ben ik beter”, zegt hij na het optreden. Skills die Denis na zijn studie psychologie wil gebruiken om muziektherapie te geven, bijvoorbeeld aan autisten. Even later is het de beurt aan Anna Rune plus band. De in Rotterdam woonachtige Vlaamse werd onlangs door radio-dj Giel Beelen gekroond tot Beste singer-songwriter van Nederland.Snuif je hamburger

Ook op dit festival kun je niet meer aankomen met friet en frikandellen. Daarom hoor je in de klankenbar via een koptelefoon hoe je drinkt. Eet je bij de IJssalon een bolletje uit het vuistje, nadat je die eerst in chocolade en stikstof – niet te lang! – hebt gedoopt. Of hap je een hamburger weg, terwijl je handen ruiken naar komijn en er een pleister met kruidnagelolie op je neus zit. ,,Geur bepaalt 80 procent van onze smaak”, licht Lucinda van Burgertrut toe. ,,Door geuren toe te voegen, krijgt eten een extra dimensie.”


Fotograaf: Fred Ernst

Een van de afsluiters van WIRED is De Likt. Het Rotterdamse trio stort drie kwartier lang een mix van synths, pompende beats en gevatte teksten uit over het Schouwburgplein. Rapper Jordy schreeuwt zo hard dat de kleur van zijn hoofd met regelmaat verandert in die van een tomaat. Met resultaat, want de voetjes gaan al snel van de vloer. Giorgi, een van de mannen achter de knopjes, laat met zijn dansmoves links en rechts zelfs de meisjes gillen.

Fotograaf: Fred Ernst

Hoewel de programmering veelzijdig was, met een locatie middenin de stad, trok de eerste editie van het festival geen grote bezoekersaantallen. De voorbereidingen konden pas laat starten, waardoor scholen en culturele instellingen eveneens later werden betrokken. Toch is organisator Tynke te spreken over het resultaat. ,,Het ziet er prachtig uit en de sfeer is goed. Voor jongeren hebben we een professioneel cultuuraanbod neergezet. Bovendien heeft dit soort evenementen tijd nodig om te groeien.”

 

Ruimte voor nieuw talent
De komende periode helpt de organisatie van WIRED een aantal jongeren bij het realiseren van hun dromen op cultureel gebied. Tijdens het festival hebben ze die als videoboodschap ingesproken. Een aantal daarvan komt als winnaar uit de bus. Zij krijgen hulp bij het realiseren van hun droom en worden daar een jaar lang bij gevolgd. Dus wie weet stelen zij volgend jaar op WIRED de show.