Het Kerst Muziekgala 2016

13 december 2016

Begin dit jaar deed Koningin Maxima een oproep aan groep 5, 6 en 7 van basisscholen in Nederland om auditie te doen voor de BZT XXL band. Dit project is onderdeel van ‘Méér muziek in de klas’ waar onder andere Hare Majesteit ambassadeur van is. De Afgelopen maanden was de strijd om een plekje in de band te veroveren te volgen op televisie tijdens de BZT Muziek Show gepresenteerd door Jetske en Pepijn. Elke week konden mensen stemmen op een klas binnen een bepaald muzikaal genre. Uiteindelijk zijn er 10 klassen (116 kinderen) geselecteerd die een plekje kregen binnen de BZT XXL band en zij mochten optreden tijdens ‘Het Kerst Muziekgala 2016’. Dit gala vond afgelopen week plaats in Carré met als eregast Koningin Maxima zelf. Op zondag 18 december wordt het gala uitgezonden om 20:30 op NPO1.

Een grote verscheidenheid aan BN’ers heeft meegewerkt aan ‘Het Kerst Muziekgala’. Van operazangeres tot rapper en van acteurs tot dansers. Kinderen krijgen de kans om samen met hun idool op het podium te staan. Een mooi voorbeeld hiervan is de twee jonge rappers die samen met Gers Pardoel een optreden geven. Naast muziek was er ook aandacht voor dans. Met een ontroerende dans toont een talentvolle jongedame ons wat muziek betekent voor haar. De dans, begeleid door muziek en haar eigen stem, is volledig door haarzelf bedacht. De kracht van muziek is duidelijk te zien gedurende de hele show.

Dat muziekonderwijs bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van kinderen wordt duidelijk tijdens het bekijken van Het Kerst Muziekgala. Elk onderdeel in de show komt een ander kind aan het woord en belicht een nieuw perspectief op muziek en de positieve ontwikkeling die het teweegbrengt. Koningin Maxima zit het hele optreden te genieten van het talent op het podium met een grote lach op haar gezicht. Ze kon het niet laten haar vingers op de maat mee te bewegen. Het kerstmuziekgala en de voorafgaande zoektocht naar de BZT band XXL laat de groeiende aandacht voor cultuureducatie in het onderwijs zien.

Het is goed om te zien dat er via deze weg meer aandacht komt voor muziekonderwijs en de rol die het kan spelen in de ontwikkeling bij kinderen. “Muziek helpt kinderen leren, zichzelf uitdrukken en creatief denken. Ze worden slimmer, socialer en creatiever.” aldus de presentatoren Jetske en Pepijn tijdens de show. Daarom maakt ‘Méér Muziek in de Klas’ zich hard voor structureel muziekonderwijs op basisscholen in Nederland.

Ook in Rotterdam wordt er gewerkt aan het verankeren van duurzaam muziekonderwijs. Woensdag 7 december was Koningin Maxima in Rotterdam aanwezig op de Thomas More Pabo voor een werkoverleg van ‘Meer muziek in de klas’. In samenwerking met Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) van het ministerie van OCW is het KCR ook bezig om cultuureducatie duurzaam in het schoolcurriculum te brengen, waaronder ook muziekonderwijs. Klik hier om meer te lezen over de CMK-projecten in Rotterdam.

foto: Roy Beusker