Het eerste stedelijke ckv van Nederland: Rotterdams CKV

03 april 2017

Rotterdam presenteerde op 27 maart als eerste in Nederland een stedelijk CKV: het Rotterdams CKV. Het is een samenwerkingsverband van Rotterdamse scholen, culturele instellingen en het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam.We werken dwars door de muren van instellingen en scholen heen. Zo vormen we een professionele leergemeenschap, waarbinnen we samen leren van praktijkervaringen. Er zijn grote en kleinere
bijeenkomsten, studiedagen en intervisiemomenten. Op deze bijeenkomsten krijgen namen gezichten en wisselen we ideeën uit. Rotterdams CKV maakt van al deze specialisten één vaksectie. Wij willen geen invulformat voor ckv,maar afwisseling en dynamiek. Rotterdams CKV staat dichtbij de nieuwsgierigheid van een leerling en blijft ver weg van een stapel verslagjes. De wereld verkennen vanuit het perspectief van de kunsten, met vlogs, films, gedichten of pitches. Niet enkel een voorstelling ontdekken, maar je ook verdiepen in het leven van de maker. Docenten ckv en educatoren van musea, theaters en andere culturele instellingen staan samen voor een sterk ckv in Rotterdam.

Schooljaar 2016-2017 was een pilotjaar, waarin de leden van het eerste uur aan de slag gingen met een aantal proeftuinen. Dit resulteerde in co-creatie tussen twee culturele instellingen en een school. Zij werkten op basis van onderzoeksvragen van leerlingen. Acht ambitieuze projecten, waarin het experiment niet werd geschuwd. Met succes: een deel van de proeftuinen wordt gecontinueerd in Cultuurtraject Rotterdam en zo ook aan andere scholen aangeboden.Vanaf nu kunnen scholen zich inschrijven voor het Rotterdamse CKV-model. 

In juni wordt er een bijeenkomst georganiseerd over het Rotterdamse CKV 2017-2018. Houd de website in de gaten voor meer informatie.