Forse groei deelname aan Cultuurkaart door voortgezet onderwijs: hogere besteding aan cultuuronderwijs

15 januari 2018

Rotterdamse leerlingen in het voortgezet onderwijs bezochten in 2016-2017 fors meer culturele projecten dan het jaar ervoor. Oorzaak van deze groei was de actie en lobby door Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) bij gemeente Rotterdam, waarna de gemeente €5,- extra per leerling beschikbaar stelde via de CJP Cultuurkaart. Maar liefst meer dan 6,5 ton werd er aan cultuurgelden geïnd via de Cultuurkaart tegenover een kleine 5,5 ton het jaar ervoor. En wegens groot succes wordt de actie ook in 2017-2018 verlengd.

Deed in 2015-2016 nog 53% van de scholen mee aan de Cultuurkaart, dankzij de actie was dat 76% in het afgelopen schooljaar. ‘Met deze 5 euro was de laatste drempel verdwenen voor Lyceum Kralingen, waardoor wij dit jaar voor het eerst de Cultuurkaart mochten bestellen voor leerlingen en docenten.’ Aldus Valerie Avery, docent Lyceum Kralingen. Krachtig onderwijs met cultuur voor alle Rotterdamse leerlingen is de ambitie van KCR. De Cultuurkaart is hierin een belangrijk instrument, omdat via de kaart culturele activiteiten voor leerlingen gefinancierd kunnen worden. Rotterdamse scholen bleven achter in deelname hieraan bij de rest van Nederland. Hierdoor kregen minder leerlingen het rijke culturele aanbod van de stad mee tijdens hun schoolperiode. Hierop ondernam KCR actie, met de impuls als gevolg. Dat deed KCR samen met docenten en educatoren van culturele instellingen, die samen het netwerk Rotterdams CKV vormen.

‘We zijn ontzettend blij met dit resultaat. Het betekent dat meer jongeren gebruik maken van het rijke aanbod dat we in Rotterdam hebben. En dat is een verrijking voor hun onderwijs.’ aldus Anne Marie Backes, directeur van KCR. Omdat de actie een groot succes bleek, wordt hij dit schooljaar vervolgd. Wanneer een school de Cultuurkaart aanvraagt, ontvangt hij €5,- extra per leerling op de kaart, bovenop het bedrag dat er al op staat. De ambitie van KCR is om uiteindelijk alle voortgezet onderwijsscholen te betrekken bij de Cultuurkaart, zodat alle leerlingen cultuuronderwijs ervaren.

Foto: Leerlingen van Lyceum Kralingen bezoeken de Nieuwepoort tijdens Rotterdams CKV. Fotograaf: Aad Hoogendoorn