Document Nederland 2016: Carel van Hees en het onderwijs in Rotterdam

24 maart 2016

De Rotterdamse fotograaf Carel van Hees kreeg van het Rijksmuseum een opdracht: fotografeer rondom het thema 'onderwijs' voor Document Nederland. Van Hees koos er, als Rotterdamse vader, voor om de opdracht te beperken tot zijn woonplaats. 

Het resultaat is van  25 maart t/m 12 juni te zien in de fotografiezaal in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. In Vrij Nederland verscheen naar aanleiding van dit project een uitgebreid artikel. 

In het VN-artikel rondom de fotoserie wordt aandacht besteed aan de onderwijsvisie van filosoof Henk Oosterling, die met financiering van stichting de Verre Bergen een extra lespakket aanbiedt aan scholen, mede gericht op de fysieke kant van de scholier, naast de cognitieve vaardigheden: 

 

"De pretentie van Rotterdam Vakmanstad is om kinderen op te voeden tot actieve producenten in plaats van passieve consumenten, zodat ze zelf hun leven leren vormgeven. Zodat ze niet alleen televisie kijken en rondklikken op internet, maar zelf ook films maken"

 

Klik hier om de fotospread en het artikel in Vrij Nederland online te bekijken. 

 

In 2015 interviewde KCR Oosterling al over zijn visie op de noodzaak van een "creatieve humuslaag":

 

"Als rechtgeaarde calvinisten denken we dat cultuur een luxe is. Maar juist een brede ontwikkeling is nodig om wat ik noem een soort creatieve humuslaag van interesses te creëren. Denk aan de homo universalis van de Renaissance, of aan de ‘Bildung’-burger uit de negentiende eeuw. Zo’n rijke humuslaag is nodig als veerkrachtige ondergrond om een sprong verder te kunnen maken. Van daaruit ontkiemen nieuwe mogelijkheden."

 

Klik hier om het hele interview met Henk Oosterling te lezen in Kenniskatern #4: 'De Kracht van Verbeelding' (2015)