Correspondent MvCO19: Inge Spaander

04 april 2019

je hoofd uit/de drempel over/je hoofd in/je hand reikt/je mond vraagt/je lijf rilt

Soms, als ik fiets heb ik muziek in mijn hoofd: nieuwe muziek, oude muziek, muziek met een herinnering, muziek met een vraag. Met enige regelmaat is het een stukje uit Die Zauberflöte, een opera van Mozart. De muziek stuwt mijn benen de stad door, de hoge noten werken vooral goed bij wind en regen.

Dat prachtige stukje muziek en ik vieren binnenkort een jubileum: op 4 april zijn we 30 jaar bij elkaar. Precies op de dag van mij achtste verjaardag ging ik met de hele school naar theater De Lampegiet in Veenendaal, om daar een bewerking (voor kinderen) van het stuk te bekijken. Of ik zin had in het theaterbezoekje kan ik me niet meer herinneren, maar ik herinner me wel het kippenvel op mijn arm. Kippenvel, niet van de kou, maar van vervoering, voor de eerste keer in mijn leven. Toen het doek voor de laatste maal dicht ging, vergat ik te klappen. Vanaf die week ging ik met veel meer plezier naar de semi-verplichte blokfluitles op school.

Voor de MvCO ’19 ga ik op reis. Ik reis mee met jonge mensen die culturele drempels over gaan. Ik onderzoek wat ze nodig hebben om de drempel over te gaan, maar ook wat het oversteken van de drempel voor ze betekent. Hoe ervaren ze hun bezoek aan onbekende plekken? Maar ik kijk ook verder: hoe komt het dat de drempels soms zo hoog zijn, wat kunnen we doen om de drempel te verlagen, en wat kan het opleveren… Hoe belangrijk is het?

De afgelopen weken had ik alvast het genoegen om met twee dames het Natuurhistorisch Museum te bezoeken, de party-tentoonstelling van Museum Rotterdam te ervaren en zag ik met een groep leerlingen het Maastheater de internationale dansvoorstelling Mind UR Step. Twee keer had ik weer kippenvel op mijn armen, deze keer niet door mijn eigen ervaringen, maar door de reacties van leerlingen.

De oprechte vragen die als vanzelf aan elkaar en anderen gesteld werden over geloof/eten/gewoontes.

Een koude rilling en ongemakkelijke gewiebel bij een wel heel sexy club-outfit.

Het sprintje met bijpassend gegil richting een prachtig schilderij.

De discussie over of kleding kunst kan zijn.

‘Mevrouw, ik heb keihard gelachen tijdens een dansvoorstelling, dat kan toch niet?’