Anne Marie Backes ontvangt 'de Rotterdammert’ bij afscheid van KCR

07 september 2018

 

Directeur Sport en Cultuur Hermineke van Bockxmeer: “Dankzij jou staat KCR nu als een huis.”

 

Sinds 1 augustus 2018 is voormalig KCR-directeur Anne Marie Backes met pensioen. Bij haar afscheid op 7 september heeft ze, uit handen van directeur Sport en Cultuur Hermineke van Bockxmeer, ‘de Rotterdammert’ in ontvangst mogen nemen. Met deze onderscheiding eert de stad professionals die zich intensief hebben ingezet voor Rotterdam en zich daarbij zeer verdienstelijk hebben gemaakt.

 

 

Foto: Thomas Nondh Jansen

Foto: Thomas Nondh Jansen

 

Tijdens het afscheid werden ook verhalen gedeeld over de grote impact die Anne Marie tijdens haar loopbaan had op het cultuuronderwijs en de cultuursector in Rotterdam. Aziem Jarmohamed, directeur van de Imeldaschool, wilde haar persoonlijk bedanken voor de aanmoediging om “over mijn cultuur te praten, en ook om trots te zijn op mijn cultuur.” Een inzicht dat hij nu ook graag deelt met de kinderen op zijn school.

 

Ruud Visschedijk, de opvolger van Anne Marie, benoemde de manier waarop zij zich tijdens haar directeurschap hard maakte voor toegankelijk taalgebruik in een sector waar dit niet vanzelfsprekend is. Onderwijskundig vakjargon en beladen termen als identiteit, cultuur en educatie wist zij zeer zorgvuldig te omschrijven en toe te passen. Geen sinecure, want “in geen enkele andere sector, behalve politiek, speelt taal zo’n belangrijke rol. “

 

Ook het aansluitende optreden vanuit het HipHopHuis was niet toevallig geprogrammeerd: het was mede dankzij de inzet van Anne Marie dat hiphopdans meer dan 25 jaar geleden al een plek kreeg in het curriculum van SKVR. Een ontwikkeling die uiteindelijk tot de oprichting van het HipHopHuis heeft geleid.