Als jij niet naar Kunstlab kan komen dan komt Kunstlab naar jou!

12 mei 2020

KunstKabel in de 1,5 meter-samenleving

De boel aan elkaar knopen, kunst en school, school en omgeving, ouder en leerling, leerling en kunst, dat is waar KunstKabel over gaat. Dan kan kunst echt een waardevolle rol gaan spelen in het leven van kinderen. Een goede KunstKabel brengt de kunst dichter naar de leerling. Maar hoe leg je eigenlijk een KunstKabel in de 1,5 meter-maatschappij, waarin dichtbij opeens heel spannend klinkt? In deze serie blikken we vooruit en gaan we op ontdekkingstocht naar KunstKabels en kunstlessen in de nieuwe afstandssamenleving.

Kunst thuis
Kunst digitaal
Kunst dichtbij

“De ThuisKunstPakketten zijn echt een cadeau, een verrassingspakket. Het uitpakken en ontdekken inspireert de kinderen. Het is ook fijn om te merken dat er aan je wordt gedacht.”

Kunstlab+, een project van onder andere SKARlokaal en Friendly Stalking won maart 2020 de KunstKabel prijs van €20.000 voor hun plan. Ze verbinden atelier, school, wijk, vrije tijd en omgeving van de kinderen rondom hun atelier. Omdat SKAR en Friendly Stalking binnenkort nog niet van start kunnen op school, gingen ze alvast naar de kinderen thuis om ThuisKunstPakketten langs te brengen. Wij spraken Jip van der Hek over hun initiatief.

Sinds wanneer zijn jullie begonnen met pakketten rondbrengen?

Toen de scholen hun deuren sloten een van onze stagiairs, met het idee om ThuisKunstPakketten te maken. Een pakket bestaat uit verschillende inspiratie opdrachten voor in en rondom het huis. Naast de pakketten is er een Facebook-pagina geopend (Zuid & Luid) waar de kinderen en ouders instructiefilmpje kunnen vinden. Deze zijn meer om de fantasie te prikkelen dan dat ze uitleggen wat de opdracht is. Dit komt overeen met hoe we les geven, we vertrekken vanuit een vraag en volgen samen met de kinderen het organische creatieve proces dat hieruit volgt.

Wat zit er zoal in een pakket?

Van alles. Een kort verhaaltje, vragen, tekeningetjes over de oefeningetjes en verschillende materialen om aan de slag te kunnen. We geven heel uiteenlopende materialen, van bakjes verf tot een tak uit het bos. We stoppen soms ook stukken van de eindeloos hergebruikte materialen uit het kinderatelier in de pakketten. Bijvoorbeeld van die keer op keer opnieuw beschilderde kartonnen platen die maandenlang door het atelier zwerven en steeds een andere toepassing vinden. Waar het ene kind is gestopt met schilderen, gaat de volgende weer verder.

Wat voor reacties krijgen jullie op deze actie?

Erg enthousiaste reacties. Sommige kinderen die hiervoor kwamen binnenrennen, snel een rondje deden en weer naar buiten renden sturen nu bedankjes voor de pakketjes.
Kinderen zoeken contact via social media en whats-app en hebben soms een flinke bestellijst, het is fascinerend dat ze het hele magazijn van Kunstlab uit hun hoofd kennen.
Inmiddels beginnen er kinderen, geïnspireerd door onze inspiratiefilmpjes, zelf instructievideo’s te maken. Ze sturen de filmpjes naar ons en daarnaast verspreiden ze deze waarschijnlijk ook in hun eigen netwerk.
Dit proces is ook leerzaam voor ons, het geeft ons inzicht in de verschillende manieren waarop we contact met elkaar maken en hoe we dit documenteren (bijv. intercom fimpjes). Het idee van het atelier in het huis van het kind is fascinerend.

Waarom is het zo belangrijk?

Veel van de kinderen willen als ze bij ons hebben gewerkt blijven slapen. We willen hen laten zien dat het atelier overal is. Als jij niet naar Kunstlab kan komen dan komt Kunstlab naar jou!
De vrijheid die ze in ons atelier vinden, willen we ze graag thuis aanbieden. Ook in maat en schaal. In het atelier worden soms hele dorpen gebouwd. In de pakketten zitten daarom ook grotere materialen.
Daarnaast merken we dat het aanbieden van materiaal echt belangrijk is, veel kinderen hebben de spullen gewoon niet in huis. Het is echt een cadeau, een verrassingspakket. Het uitpakken en ontdekken inspireert hen. Het is ook fijn om te merken dat er aan je wordt gedacht.

Heb je tips voor andere culturele instellingen die nu niet open zijn?

We zien dat andere culturele instellingen ook veel video's en opdrachten online plaatsen. Wat wij hebben gemerkt is dat het halen en brengen van een kunstpakketje de kinderen vooral inspireert. Ze vinden het leuk om te vertellen wat ze maken en meemaken. Of even in de buurt van het gebouw te zijn, ervaringen te delen en te kletsen. Daarnaast vinden we het leuk om ze in hun thuissituatie op te zoeken, al is het alleen door de intercom. Het is goed om ook buiten de digitale wereld, al is het minimaal, in contact te blijven.

We hebben daarom ook een helpdesk opgezet waar kinderen naartoe kunnen bellen of appen voor praktische en/of inhoudelijke vragen. Binnen de opdrachten onderzoeken we samen het hele creatieve spectrum. Van opdrachten met heldere instructies tot bewust open vragen die misschien zelfs af en toe vaag geformuleerd zijn.
De kunstenaars die werken bij Zuid & Luid hebben allemaal verschillende opvattingen over lesgeven, we omarmen deze diversiteit. De verschillen in aanpak zijn goed voor de kinderen, tenslotte werkt het proces anders.

Volg Zuid en Luid op Facebook of Instagram.

Klik hier om meer te lezen over KunstKabel en de andere winnaars.