VO Nascholing Kunst, Technologie en Onderwijs: Make! iMpakt

09 maart 2018 - 10 maart 2018 | Willem de Kooning Academie, Wijnhaven 61, Education Station

Speciaal voor professionals uit het voortgezet onderwijs organiseerden de Willem de Kooning Academie en Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam dit schooljaar een tweedaags professionaliseringsprogramma over technologie, kunst en onderwijs.

Bekijk hier het gehele workshopprogramma

Bekijk hier de terugblik op dit programma

Aan welke technologieën moet je aandacht besteden in jouw lessen? Kun je als docent nieuwe technologieën aan laten sluiten bij de belevingswereld van de leerling? En hoe maak je deze relevant en betekenisvol binnen je (kunst)lessen? Twee dagen vol workshops en lezingen. Zo zijn we bijvoorbeeld trots om te melden dat Ad Verbrugge, filosoof, schrijver en publicist, vanuit zijn perspectief komt spreken over ‘Wat doet digitalisering met ons onderwijs en de manier waarop we leren?’

Tweedaags dagvullend professionaliseringsprogramma

De snelheid en de complexiteit waarmee technologieën zich ontwikkelen en de impact die deze hebben op de maatschappij en de leerling roepen vragen op. We leven in een tijd van AI en robotisering waarin de grenzen tussen het fysieke, digitale en biologische vervagen. Op hetzelfde moment, of misschien als consequentie, spelen ‘big societal challenges’ zoals klimaatverandering, digitalisering en privacy een grote rol.

Tijdens deze studiedagen krijg je inzicht in wat er mogelijk is. We gaan vooruitkijken. We laten zien hoe kunstenaars en ontwerpers technologie koppelen aan maatschappelijke vraagstukken en hoe je hier van kan leren.

Samen met kunstenaars en ontwerpers vanuit hedendaagse kunst- en ontwerppraktijk kijken we kritisch welke invloed technologie heeft op de samenleving en daarmee op kunst, ontwerp en de leerling. Wat is de rol van kunst en design hierin? Wat kan technologie bijdragen aan grote ontwerp uitdagingen van de toekomst? Hoe kunnen we dit betekenisvol vertalen naar de dagelijkse (kunst)onderwijspraktijk binnen het VO? Door te doen en te maken willen we je praktische handvatten (methodieken, werkvormen) geven en je introduceren in nieuwe technologieën die je direct kan toepassen in jouw klassituatie. We dagen je uit om deze twee dagen met ons het avontuur aan te gaan.

Hoe kun je technologie op een directe manier toepassen in het onderwijs via methodieken, strategieën, didactiek. Wat vraagt dat van jou als docent? Hoe zou je dat kunnen doen?

Wanneer: 9 maart - 09:00-17:30 uur en 10 maart - 09:00-16:00 uur

Waar:  Willem de Kooning Academie, Wijnhaven 61, Education Station
Kosten: € 300,- inclusief btw, eten en drinken

Voor: docenten in het voortgezet onderwijs. Bijvoorbeeld docenten techniek, beeldende kunst en vormgeving, handvaardigheid, etc. Vooral voor collegadocenten kunstvakken en techniek die samen een makersproject op hun school willen opzetten. Ook geschikt voor individuele docenten of educatoren van culturele instellingen.

Programma:

Vrijdag 9 maart

9.00           Inloop (koffie, thee)

9.15           Welkom

9.30          Design my privacy - Tijmen Schep

10.30         Workshops (één workshop per deelnemer per ochtend)

1.) Critical Making - Anja Groten

2.) Sustainable design - Ermi van Oers

3.) Ephemeral data - Jeroen van Loon

12.30          Lunch

13.30          Leven in een postdigitale samenleving - Levien Nordeman

14.15          Workshops (één workshop per deelnemer per middag)

1.) Critical Making - Anja Groten

2.) Sustainable design - Ermi van Oers

3.) Ephemeral data - Jeroen van Loon

16.30          Jouw praktijk I

17.30          Einde

Zaterdag  10 maart

9.00            Inloop (koffie, thee)

9.15                 Workshops (één workshop per deelnemer per ochtend)

1.) Mobile Choreography: multiperspectiv filming

Zeynep Gündüz + Keez Duyves

2.) Designathon Works - Emer Beamer

3.) Makerspaces - Shailoh Phillips

11.15            Jouw praktijk II

12.30            Lunch

13.30            Onderwijs in tijden van digitalisering - Ad Verbrugge

15.00            Jouw praktijk III

15.30            Evaluatie

16.00            Netwerkborrel

16.30            Einde

Bekijk hier de workshop omschrijvingen en meer informatie over de sprekers en workshopleiders

Deze studiedag wordt mede mogelijk gemaakt door:

De VO nascholing Make! iMpakt is onderdeel van:

Bekijk hier het volledige programma.