Summerschool 2018

21 augustus 2018 | Arminius en Het Nieuwe Instituut

Het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam organiseert elk jaar de KCR Summerschool. Het was weer een inspirerende aftrap van het nieuwe schooljaar met lezingen, presentaties, workshops en de beruchte netwerklunch en afsluitborrel. Een mooi moment om bij te praten, de vakantie goed af te sluiten en om weer energie, inspiratie en nieuwe contacten op te doen.

De Summerschool plaatst een spotlight op activiteiten die een opvallend en onderzoekend karakter hebben en biedt tevens nieuw perspectief. Benieuwd? Lees de opbrengsten van de Summerschool 2018 hier en blik hieronder nog terug op het programma.

Dit jaar trapt onderzoeks- en onderwijsjournalist Anja Vink af met een lezing over onderwijssegregatie en kunst. Anja Vink is twintig jaar werkzaam als onderwijsjournalist. Zij publiceerde in NRC Handelsblad, Vrij Nederland en De Correspondent vooral over onderwijsongelijkheid en segregatie. De zaal luistert aandachtig naar het verhaal van Anja. Zodanig geprikkeld vliegen de handen omhoog tijdens de Q & A sessie.

In groepjes waaieren de deelnemers vervolgens uit over Arminius en Het Nieuwe Instituut. Op het programma staan verschillende presentaties en workshops waar de (cultuur)educatieprofessionals direct iets mee kunnen. Dit jaar was er keuze uit acht presentaties waaronder CmK010, Virtual Reality in cultuuronderwijs, leren buiten het klaslokaal met Buzz010 en de Digitale Scheurkalender Zuid Holland. De zalen zitten vol met bezoekers uit het onderwijs, de culturele sector, maar ook daarbuiten. Uit Rotterdam, Den Haag, Delft en vele andere plaatsen.

De sfeer was zoals vanouds weer relaxed, maar uitdagend en inspirerend—een combinatie van chaos en orde was aan de orde, zou je kunnen zeggen. Dit jaar was de afsluiting van de Summerschool extra bijzonder. Rajae El Mouhandiz maakte speciaal ter afsluiting van de Summerschool 2018 een presentatie met het Summerschool-motto ‘Vier de chaos, koester de orde’.

Bij de afsluiter namen wij als KCR ook afscheid van onze collega Anna van der Goot. Zij gaat dit najaar met pensioen om te genieten van ruimte en vrijheid. Om daar bij stil te staan en onze waardering voor haar werk in het Rotterdamse uit te spreken, stonden wij met elkaar stil bij haar onmisbare bijdrage die ze heeft geleverd aan cultuuronderwijs in Rotterdam. Anna heeft de Summerschool opgezet als prikkelende start van het cultuur- en schoolseizoen waar mensen hun horizon verbreden en met elkaar in gesprek gaan.

Wil je nog even nagenieten? Bekijk dan de foto's van deze dag.

Nog even je geheugen opfrissen? Bekijk hieronder de presentaties van deze dag.

OCHTEND

Digitale scheurkalender Zuid-Holland - Karin Kievit en Annemarie Hogervorst*

Presentatie: Fieldclip: Educatie in Virtual Reality - Mark Studer

Presentatie: Leren buiten het klaslokaal met Buzz010 - Eelke Bosman

MIDDAG

Presentatie: Een vruchtbare bodem - Michelle van Dijk en Inge Spaander

Afsluitende presentatie: 'Vier de chaos, koester de orde!' (plenair) - Rajae el Mouhandiz**

*De Digitale Scheurkalender Zuid-Holland wordt eind september 2018 gelanceerd. Meer info?pr@kunstgebouw.nl.

**Bekijk hier de speellijst van waar Rajae. Tijdens de presentatie werd gerefereerd naar het werk van Elspeth Diederix. Haar solo tentoonstelling is tot eind september te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

De Summerschool wordt georganiseerd in samenwerking met:

De KCR Summerschool wordt mede mogelijk gemaakt door het FCP en Gemeente Rotterdam.