Netwerkbijeenkomst cultuurcoördinatoren: draagvlak voor cultuuronderwijs

09 november 2016 | Time Window Teilingerstraat 120

Het creëren en houden van draagvlak voor cultuuronderwijs op de basisschool, hoe doe je dat? En hoe houd je collega’s, directie en ouders betrokken bij cultuureducatie op jouw school? Kun je misschien iets leren van de aanpak van anderen? Op woensdag 9 november 2016 gingen interne cultuurcoördinatoren aan de slag met deze vragen. Zij kwamen bij elkaar op een werkplek voor theatermakers en beeldende kunstenaars, duidelijk anders dan de vertrouwde omgeving van een basisschool. De mix van icc-ers met veel ervaring, icc-ers die vorig schooljaar zijn gestart en die dit jaar beginnen maakte dat zij veel met elkaar konden uitwisselen.

Interactief programma
Theatermaker en trainer Margareta von Salisch zorgde meteen voor dynamiek door de deelnemers uit te dagen om eigen ervaringen uit hun vakgebied met elkaar te delen. Om te beginnen: wat doe je al om het draagvlak in je school te versterken? De deelnemers benoemden: helder communiceren, zorgen voor positieve ervaringen met kunst en cultuur, keuzes bieden. Wat doe je als het niet zo soepel loopt, waaraan merk je dat en hoe ga je daarmee om? In deze losse sfeer werd in groepen een voorbeeldcasus uitgewerkt en in scène gezet. Het spelen van verschillende rollen zorgde voor komische momenten én voor meer begrip voor elkaars standpunt en hoe daar rekening mee te houden.

Na het verzamelen van handvatten voor toepassing in de praktijk, ontstonden er enthousiaste gesprekken tussen onderwijscollega’s; zij wisselden flink wat ideeën uit. Aan het eind van de middag maakte de trainer een verbinding met theorie over communicatie: het schuiven tussen de rollen expert – partner – facilitator. En het helpt te weten waar het over gaat in je gesprekken: over inhoud, over het proces of over de procedure? Hierdoor realiseerden de deelnemers zich dat zij als icc-er hier flexibel mee om kunnen gaan en zo aan draagvlak voor cultuuronderwijs in hun school kunnen blijven werken.

Bekijk hier de beelden van de netwerkbijeenkomst. Met dank aan Dimitri Hakke.