Make!Do

15 maart 2019 - 16 maart 2019 | Willem de Kooning Academie, Blaak 10 Rotterdam

Wegens groot succes van Make! in de afgelopen jaren organiseert Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) samen met de Willem de Kooning Academie (WDKA) twee keer Make! in schooljaar 2018-2019. Tweedaagse nascholingen over ‘leren door te maken’. Vol workshops en lezingen: onderwijs voor en door makers. Hoe maak je maken en nieuwe technologie relevant en betekenisvol in het onderwijs? Vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart komen we samen voor: Make!Do.

"Eindelijk wat meer verdieping over makersonderwijs en fijn om met mensen in gesprek te gaan en te sparren met dezelfde passie."

"Een mooie afwisseling tussen luisteren, waarbij een lezing bijna niet lang genoeg kon duren, en doen. Lekker zelf aan de bak. Soms uit je comfort zone en soms goed toepasbaar om meteen in je les te gaan integreren."

"Was meer dan mijn verwachting. Veel diversiteit, veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe leuke mensen ontmoet."

Welkom in de studio van de ontwerper

De wereld van design is groot en dynamisch. Alles in onze directe omgeving wordt ontworpen; niet alleen producten maar ook voedsel, gedrag, processen en diensten. Dit maakt design zeer relevant binnen de context van het voortgezet onderwijs. Design (mode, advertising, grafisch ontwerp, gaming etc.) leeft in de wereld van jongeren en biedt daardoor allerlei mogelijkheden om in lessen aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerling.

Wat het echter urgent en noodzakelijk maakt om ons met design bezig te houden, is dat we de grip op onze ontworpen omgeving steeds meer kwijt lijken te raken. In een wereld waar we steeds afhankelijker worden van technologie, niet meer weten waar de dingen vandaan komen en hoe ze gemaakt worden, is het belangrijk om meer te leren over maken en ontwerpen.

Want hoe verhoud je je tot een wereld waar alles ontworpen is en hoe pak je dit onderwerp op in (kunst)lessen? Kunnen we door de leerling te leren ontwerpen, hem of haar meer grip laten krijgen op de wereld? Deze vragen onderzoeken we tijdens Make!Do.

Tijdens Make!Do maak je in workshops en lezingen kennis met ontwerpers als Jan Rothuizen en hoor je met welke vraagstukken zij bezig zijn, hoe ze dit aanpakken en welke tools ze daarbij gebruiken. Workshopdocenten waaronder Astrid Poot laten zien hoe zij deze manier van denken en maken vertalen naar werken met leerlingen op een school.

Kortom een scholing voor iedereen (zeker voor docenten beeldend en techniek) die geïnteresseerd is in design en hoe je dit inzet op een school.

Klik hier voor het programmaoverzicht.

Praktisch

Voor wie: Ontwikkeld voor docenten voortgezet onderwijs, maar blijkt (uit ervaring) ook zeer geschikt voor leraren primair onderwijs en educatoren van culturele instellingen. Vooral voor collega’s die samen een makersproject op hun school willen opzetten, maar ook voor individuele docenten of educatoren van culturele instellingen.

Kosten: €300,- inclusief btw, eten en drinken

Er is in totaal plek voor 40 deelnemers. Aan het einde van deze studiedag ontvang je een certificaat met hierop informatie om deze activiteit te vermelden in je lerarenregister.

Vragen? Mail naar s.taus@kc-r.nl

Deze nascholing wordt georganiseerd door: