Debatmeester Vakmanschap

26 november 2020 | 16.15-17.00 | online talkshow

Meld je aan voor Debatmeester, dé talkshow over cultuuronderwijs in Rotterdam. Deze editie staat ‘vakmanschap’ centraal. Een mooie klassieke term, die inzoomt op het maken, de ervaring, het langzaam opbouwen van kunde door het doen, het meekijken met de meester en het opnieuw en met volharding doorzetten. Toch kan het in het een actueel thema zijn in relatie tot cultuuronderwijs en kansengelijkheid. Is vakmanschap ondergewaardeerd in deze tijd? Moderator Hasna El Maroudi verkent dit thema in deze editie samen met Iko Doeland (onderwijsadviseur, promovendus) en Lorenzo Elstak (sociaal en creatief ondernemer).

AANMELDEN

Waarom vakmanschap?
Rotterdam heeft naam als stad van bouwers en doeners. Een groot deel van de Rotterdamse jeugd wordt op het vmbo en mbo opgeleid tot vakmensen in de meest uiteenlopende beroepen. Toch voelen veel van de jongeren in het (v)mbo zich ondergewaardeerd. (Ze worden ook pas sinds kort studenten genoemd, daarvoor werden ze betiteld als leerling.) Kunnen we met het onderwijs en de culturele sector, op zoek gaan naar cultuuronderwijs dat bijdraagt aan het geloof in eigen kunnen van de makers en de doeners? Vakmanschap is een haast vanzelfsprekend thema in het (v)mbo, maar het kan vanzelfsprekend ook goed in het primair en voortgezet worden ingezet. Het gaat over trots op wat je maakt, op eigen kunde. Over de lange weg van het ontwikkelen van talent, over , de voldoening van het maken, en je zintuigen gebruiken om kwaliteit te herkennen. Het gaat ook over het herkennen van producten, onze omgeving, onze cultuur als ‘gemaakt’ door de mens. Tegelijkertijd biedt het vakmanschap van de kunstenaar een herkenbare ingang om kunstwerken te gaan ontdekken: wat is hier gemaakt, hoe is dat gedaan, en waarom is dat zo gedaan?

Dat is overigens ook de reden om in het programma Cultuureducatie met Kwaliteit, dat in september 2021 van start zal gaan, vakmanschap tot een van de drie centrale thema’s te maken. Klik hier voor meer informatie over Cultuureducatie met Kwaliteit in Rotterdam (CMK010).

foto: Wai Chan

Deze talkshow heeft Hasna El Maroudi, journalist en medeoprichter mediaplatform Lilith magazine interessante personen te gast om het thema mee te verkennen. Misschien ken je haar werk uit De Volkskrant, De Correspondent, NRC Handelsblad, Vrij Nederland of Elle. En tijdens Debatmeester als onze moderator. Ze spreekt ze de volgende gasten:

Iko Doeland

"Leren dingen te maken is ook innoveren, uitvinden, creëren, kennis ontwikkelen." Iko Doeland is altijd werkzaam geweest in of voor het onderwijs: als docent, schoolleider, consultant of praktijkonderzoeker. Als docent voornamelijk in het vmbo, een doelgroep die hem na aan het hart ligt. Hij is altijd op zoek naar manieren om het onderwijs te vernieuwen of te verbeteren om leerlingen zo optimaal als mogelijk in te laten op- en ingroeien in de samenleving. Dat doet hij nu in zijn werk als onderwijsadviseur, voorheen bij APS en in mijn huidige werk bij LinQue Consult.

Lorenzo Elstak
"Vier de verschillen, benut de overeenkomsten" Lorenzo was professioneel danser, is nu sociaal ondernemer. Hij is projectleider en creatief leider van Stichting IKBENWIJ, oprichter van Stichting Platform Katendrecht, heeft zijn eigen entertainmentbedrijf Pure Amusement, is ambassadeur voor Jeugdfonds Cultuur Rotterdam en is tegelijkertijd ook nog bezig met het project Kaapworkout, kunstzinnige fitnesstoestellen in de Kaapse buitenlucht. Hij is een energieke ondernemer pur sang; waarin hij zich door zijn hart laat leiden.