Debatmeester Taal

12 november 2020 | 16.15-17.00 | online talkshow

 

Kijk naar Debatmeester, dé talkshow over cultuuronderwijs in Rotterdam. Deze editie staat ‘taal’ centraal. Leerlingen kampen met flinke taalachterstanden, ook in Rotterdam. Dit kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van onze stad. Op hoe we met elkaar communiceren, op ons beroepsperspectief en op hoe we hier met elkaar samenleven. We verkennen het thema vanuit de rol van kunst & cultuur. Dat doet moderator Hasna El Maroudi in deze editie samen met Said Kasmi (wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme) en Chantal van Heeswijk (beeldend kunstenaar en docent). 

 

Waarom taal?

Taal is essentieel om je uit te drukken en om te communiceren, maar ook voor de persoonlijke ontwikkeling en socialisatie van een kind. Het formele leren van taal vindt vooral op school plaats, met lezen en schrijven als basis. Maar je kunt ook denken aan muziek (gezongen taal), lichaamstaal (in een theaterstuk) of beeldtaal (op YouTube, op televisie of in films in de bioscoop). Dat bezig zijn met taal in eindeloos veel vormen mogelijk is, en daarbij voor leerlingen leuk, uitdagend en heel aansprekend kan zijn, is voor leerlingen en scholen niet vanzelfsprekend. Kunst en cultuur kunnen daar een goede bijdrage aan leveren. Dat is overigens ook de reden om in het programma Cultuureducatie met Kwaliteit, dat in september 2021 van start zal gaan, ‘plezier in taal’ tot een van de drie centrale thema’s te maken. Klik hier voor meer informatie over Cultuureducatie met Kwaliteit in Rotterdam (CMK010). 

 

 

foto: Wai Chan

Deze talkshow heeft Hasna El Maroudi, journalist en medeoprichter mediaplatform Lilith magazine interessante personen te gast om het thema mee te verkennen. Misschien ken je haar werk uit De Volkskrant, De Correspondent, NRC Handelsblad, Vrij Nederland of Elle. En tijdens Debatmeester als onze moderator. Ze spreekt ze de volgende gasten:

 

 

 

 

 

Said Kasmi
"Mijn droom voor Rotterdam is dat alle Rotterdammers alle ruimte krijgen om hun talent te gebruiken. Om zo bij te dragen aan onze stad. en het beste te halen uit hun leven."  Sinds 5 juli 2018 is Said Kasmi wethouder in Rotterdam. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuilles Onderwijs, Cultuur en Toerisme. Zijn politieke carrière begon als lijsttrekker van de deelgemeente Rotterdam Centrum in 2009. De volgende vier jaar was hij deelgemeentebestuurder. Vanaf 2015 was hij lid van het landelijk bestuur van D66 en van de Provinciale Staten Zuid-Holland. In 2018 was hij lijsttrekker voor D66 waarna hij fractievoorzitter werd.

 

 

 

Chantal van Heeswijk
"Ik geef mijn handen de ruimte zodat een eigen beeldtaal ontstaat; een nieuwe werkelijkheid.“ Chantal van Heeswijk woont en werkt in Rotterdam. Ze studeerde beeldende kunst, fotografie en design aan academies in Nederland en België. Sinds 2002 is ze docent aan de Design Academy Eindhoven en combineert dit met beeldend vormgeven van zowel wand- als vrijstaande sculpturen, tekening, performance kunst, poëzie en schrijven. Vaak maakt ze installaties die al deze elementen bevatten.