KunstPakt nodigt uit

16 mei 2022, 12.00 - 18.00

Op maandag 16 mei nodigen wij scholen, culturele instellingen en makers uit in Theater Zuidplein, om de mogelijkheden en kansen te verkennen van KunstPakt.

Kunstpakt nodigt uit biedt de mogelijkheid om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en bestaande relaties te verstevigen en te bestendigen. De drie thema’s van KunstPakt: Vakmanschap, Burgerschap en Plezier in taal zijn hiervoor de leidraad.

Inspirerende werksessies met experts
Deze thema’s van KunstPakt worden uitgediept en verkend in werksessies en ingeleid door inspiratoren: Thomas Linders, docent hogeschool Rotterdam (Vakmanschap), Dieuwertje de Graaff, onderwijsontwikkelaar (Burgerschap), Abdelkader Benali, schrijver en programmamaker (Plezier in taal).

Vakmanschap

‘Vakmanschap: de ontdekkingstocht van het maken, ontwerpen en onderzoeken. Het biedt de vrijheid om het uit te mogen zoeken.’

De sessie wordt geleid door Thomas Linders. Thomas is docent Industrial Design Engineering aan de Hogeschool Rotterdam. Hij daagt zijn studenten uit en begeleidt hen in het proces van ontwerpen.

Burgerschap

"Burgerschapsonderwijs is de manier om binnen scholen te werken aan kansengelijkheid. We kunnen met prikkelende lessen en goede gesprekken juist die leerlingen bereiken die denken dat zij geen stem hebben, die zich niet herkennen in de politieke vertegenwoordiging, en die zich machteloos voelen binnen de democratische rechtsstaat."

De sessie wordt geleid door Dieuwertje de Graaff. Dieuwertje is een expert in burgerschapsonderwijs, in de praktijk van de klas, waar ze het meest houdt van de spannende controversiële gesprekken, maar ook als ontwikkelaar van burgerschapsonderwijs en trainer. Zij ontwikkelde onder meer de succesvolle methode ‘Dialoog als burgerschapsinstrument’.

Plezier in taal

"Je leest omdat de kracht van je te verplaatsen in een ander je beter in staat stelt om je mannetje te staan in het leven."

De sessie worden geleid door Abdelkader Benali. Abdelkader schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen. Benali schreef in 2020 het essay voor de Maand van de Geschiedenis: Reizigers van een nieuwe tijd. Ook werd hij gekozen tot dichter van Nederland Leest 2021.

11:45u - 12:30u
Ontvangst & welkom voor de culturele sector door Marijke van Velzen (projectleider)

12:30u - 13:45u
Gesprek over de mogelijkheden en kansen die KunstPakt biedt voor de culturele sector

14:30u - 14:45u
Middagopening door Liesbeth Levy (directeur KCR)

15:00u - 16:30u
Werksessies ingeleid door Thomas Linders, Dieuwertje de Graaff en Abdelkader Benali

16:30u - 18:00u
Grande finale en start netwerkborrel

Let op: Voor belangstellenden van culturele instellingen start het programma vanaf 11:45 uur. Deelnemers uit het onderwijs sluiten aan om 14:00 uur. De open space is tijdens het programma doorlopend en toegankelijk voor alle deelnemers.

Open Space
In de open space kan je in een informele sfeer elkaar ontmoeten en leren kennen. Ook vind je daar de informatie over het monitorinstrument EVI, kansen voor het speciaal onderwijs en 'best practices' van diverse scholen. Kortom: het KunstPaktteam verwelkomt je graag aankomende 16 mei!

Wat is KunstPakt?
KunstPakt is het Rotterdamse programma voor Cultuureducatie met Kwaliteit. Het programma faciliteert scholen om cultuuronderwijs een stevige plek in hun curriculum te geven. De vraag van de school staat daarbij centraal. KunstPakt ondersteunt de verbinding tussen scholen en culturele instellingen, waarbij onderwijs en de culturele sector de eigen expertise optimaal inzetten om met kunst- en cultuureducatie actuele onderwijsvraagstukken in deze superdiverse stad aan te pakken. KunstPakt stimuleert en faciliteert deze kennisuitwisseling en verbreedt die naar het Rotterdamse onderwijsveld vanuit drie centrale thema’s: Vakmanschap, Plezier in taal en Burgerschap.

Welkom op onze website!