Op donderdag 23 maart nodigen we scholen, culturele instellingen en makers uit om samen te onderzoeken hoe we met en door kunst en cultuur het leven van Rotterdamse kinderen en jongeren verrijken.
Na de succesvolle eerste editie van KunstPakt Nodigt uit in 2022 zien we je graag terug bij de tweede editie op donderdag 23 maart van 14:00-18:00 in Theater Zuidplein (culturele instellingen zijn welkom vanaf 12:00 uur).
Kunstpakt nodigt uit 2023 is een dag vol inspiratie, verkenning en verbinding waarop we samenkomen om nieuwe ideeën te delen, vragen te stellen en mogelijkheden te verkennen rond cultuuronderwijs. Rotterdamse scholen en culturele instellingen laten zien hoe cultuuronderwijs een onderdeel kan vormen binnen de thema’s burgerschap, plezier in taal en vakmanschap. We sluiten de dag af met een walking diner.
Ontdek het programma en schrijf je in:
Rotterdamse po, vo en mbo scholen en culturele instellingen zijn van harte welkom
Programma
11:30 - 12:00 Inloop en ontvangst culturele instellingen
12:00 - 12:15 Welkom door host Milou Adjanga en Marijke van Velzen (KunstPakt) 12:15 - 13:30 Pitches van 8 culturele instellingen, introductie thema en experimenteer budget incl. lunch
13:30 - 14:00 Inloop en ontvangst onderwijsinstellingen
14:30 - 14:30 Plenaire opening door host Milou Adjanga en Liesbeth Levy & Marijke van Velzen (KCR) 14:45 - 15:15 Proeverij ronde 1 (30 min) 15:30 - 16:00 Proeverij ronde 2 (30 min) 16:15 - 16:45 Proeverij ronde 3 (30 min) 16:50 - 17:10 Afsluiting met presentatie publicatie publiek programma 2022 Er zit meer in! met Nuno Gomes da Silva Neto (Young 010), Claudia Doesburg (SKVR) en Fariesh Abdoelraman (Quardin) 17:10 - 18:00 Netwerken en walking dinerOpening voor culturele instellingen
De dag begint om 12:00 met pitches van Bibliotheek Rotterdam, Conny Janssen Danst, IFFR, Music Matters, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Scapino Ballet, Villa Zebra en het Wereldmuseum onder leiding van Milou Adjanga. Zij delen hun ervaring en vertellen hoe zij KunstPakt hebben ingezet aan de hand van de thema’s burgerschap, plezier in taal en vakmanschap. Ook geeft Marijke van Velzen van KunstPakt uitleg over de thema- en experimenteer budgetten en hoe deze ingezet kunnen worden.Proeverij met inspiratiesessies voor scholen en culturele instellingen
Vanaf 14:00 uur sluiten de onderwijsinstellingen aan voor een cultuuronderwijs-proeverij, waarin je ontdekt hoe je met cultuuronderwijs het reguliere lesprogramma kan ondersteunen.
De volgende proeverijen komen aan bod:
- Filosofie in het VMBO
Vanuit onderwijs komt steeds vaker de vraag of filosofie kan bijdragen aan het zelfbeeld en de ontwikkeling van de leerling. Mirjam Poolster, docent filosoferen, bespreekt hoe je dit vorm kunt geven.
- KunstPakt in de praktijk
Bibliotheek Rotterdam, Conny Janssen Danst, IFFR, Music Matters, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Scapino Ballet, Villa Zebra en het Wereldmuseum lichten toe hoe ze door KunstPakt een kortlopend traject zijn aangegaan met het onderwijs .
- Cultuuronderwijs in verbinding met de wijk
Veel scholen zijn op zoek naar meer verbinding met de buurt en de stad. KunstPakt kan een goede aanleiding zijn om een project te ontwikkelen, waarin ook kleinere culturele partners, wijkpartners (vanuit sport, welzijn, de buurttuin) meewerken. In deze proeverij laten we een mooi voorbeeld uit de praktijk zien, namelijk Alle Ruimte in Charlois.
- Burgerschap in relatie tot cultuuronderwijs
Burgerschapsonderwijs is een belangrijk thema in het onderwijs, maar hoe geven scholen daar zinvol invulling aan? De Argonauten (Wolfert Dalton/Mytylschool De Brug) is een samenwerking tussen twee scholen en onderzoekt hoe kunst en cultuur samengaan met diversiteit en verbinding. Sonja Cordemans (Mytylschool De Brug), Lies Brilleman (Museum Boijmans Van Beuningen) en Erico Smit (Digital Playground) vertellen hier meer over.
- Vijf vette vragen vanuit het MBO (practoraat)
Het practoraat is een leergemeenschap voor een structurele en innoverende rol voor kunst en cultuur in het mbo. Tijdens deze sessie behandelt Clara Linders van KCR verschillende vraagstukken, waarbij de deelnemers kennis, ervaringen en inzichten delen. - De lounge (doorlopend gedurende de hele dag)
Welke vragen zijn er deze dag naar boven gekomen? Waar loop je tegenaan? Swendeline Ersilia nodigt je uit bij haar op de sofa om hierover te praten. Daarnaast staan onze gebiedsconsulenten voor je klaar om meer te vertellen over Kunstpakt, cultuuronderwijs, het monitorinstrument EVI, kansen voor het speciaal onderwijs en 'best practices' van diverse scholen. Kortom genoeg te bespreken en te delen in de lounge!
Ben je er ook bij?
We zien je graag op donderdag 23 maart a.s. Meld je hier aan (inschrijven school of inschrijven culturele instelling) of stuur dit evenement door naar een collega.