Debatmeester Kansengelijkheid

27 mei 2021, 16.00-17.00

Kansengelijkheid is een actueel en veelbesproken onderwerp, het debat gonst in het land. Het is deze keer ook het thema van Debatmeester, dé talkshow over Rotterdams cultuuronderwijs van vandaag en morgen.

Met inspirerende gasten zoomen we in op de inzet van kunst en cultuur in het onderwijs voor het vergroten van kansengelijkheid. We onderzoeken een aantal good practices waarin cultuuronderwijs hieraan bijdraagt. Lukt het ons om de werkzame bestanddelen en de condities de destilleren die ze tot een succes maken?

De laatste tijd laaide het gesprek rondom kansengelijkheid op. De documentaireserie Klassen is veelbesproken en werd opgevolgd met een reeks zeer goed bezochte meet-ups door het hele land over dit thema. De lockdowns met ontstane achterstanden hebben de discussie enorm aangescherpt. Het noodgedwongen thuisonderwijs vergrootte de verschillen in leerprestaties tussen kinderen, afhankelijk van een thuissituatie die hen sterk of juist veel minder sterk ondersteunen.

Ook in Rotterdam werken we aan het vergroten van kansen van kinderen en jongeren die, om tal van redenen, minder kansen krijgen en kunnen benutten dan leeftijdsgenoten. Cultuuronderwijs is een van de sterke troeven in het werken aan gelijke kansen. Ook de Rotterdamse Gelijke Kansen Alliantie benoemt cultuuronderwijs als instrument voor kansengelijkheid.

Landelijk, dus ook in Rotterdam, is er sprake van kansenongelijkheid in het onderwijs. Kinderen met hetzelfde talent presteren niet altijd even goed. Opleiding en achtergrond van de ouders, maar ook de kwaliteit van de school, blijken een belangrijke rol te spelen in de schoolprestaties.
- Gelijke Kansen Alliantie

Onze host Hasna el Maroudi gaat deze editie onder andere ingesprek met Aziem Jarmohamed (schooldirecteur) en Natascha Notten (wetenschappelijk onderzoeker en socioloog). Ze delen hun visie op kansengelijkheid in Rotterdam en hoe zij hier mee bezig zijn in hun werkpraktijk. Meld je gratis aan en ontvang direct de streamlink in jouw inbox.

foto: Wai Chan

Deze talkshow heeft Hasna El Maroudi, journalist en medeoprichter mediaplatform Lilith magazine interessante personen te gast om het thema mee te verkennen. Misschien ken je haar werk uit De Volkskrant, De Correspondent, NRC Handelsblad, Vrij Nederland of Elle. En tijdens Debatmeester als onze moderator. Ze spreekt ze de volgende gasten:

Aziem Jarmohamed, directeur Imeldaschool streeft als een van de aanjagers van de Rotterdamse Gelijke Kansen Alliantie naar gelijke kansen voor ieder kind. Hij zet in op talenten om de problemen rondom kansenongelijkheid te verkleinen. De Imeldaschool in Rotterdam heeft een specifieke leerling populatie: bijna alle leerlingen hebben een bi-culturele achtergrond.
Enkele handvatten die hij meeneemt bij zijn inzet voor kansengelijkheid: "Creëer kansen voor kinderen, maar leer hen ook die kansen te herkennen en te benutten. En probeer niet alleen oog te hebben voor talent op cognitief vlak, maar kijk ook naar talent op cultureel, kunstzinnig of muzikaal vlak."

Dr. Natascha Notten heeft vanuit haar achtergrond als wetenschappelijk onderzoeker en socioloog een expertise opgebouwd op het gebied van sociale ongelijkheid. In haar werk staan actuele maatschappelijke vraagstukken en de intergenerationele overdracht van ongelijke kansen centraal. Vanuit haar onderzoeksbureau Gelijkschap verzamelt en vertaalt zij kennis voor en naar de praktijk.

Debatmeester

KCR organiseert regelmatig inspirerende evenementen voor het onderwijs en de culturele sector. Eén daarvan is Debatmeester, dé talkshow over Rotterdams cultuuronderwijs van vandaag en morgen. Meer informatie over de talkshow of vorige edities terug zien? Klik hier >>

Welkom op onze website!