DEBATMEESTER Ik+Jij = Wij^2 Primair Onderwijs

28 september 2022, 19.00 - 21.00 uur, Het Nieuwe Instituut

Denk samen met experts uit het onderwijs mee over hoe we met cultuuronderwijs het sociaal-emotioneel welbevinden van leerlingen kunnen verbeteren. Op woensdag 28 september vindt deel I van de reeks Debatmeester 'Ik + Jij = Wij2' plaats in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De focus van dit eerste debat ligt op het primair onderwijs.

Interesse? Meld je dan meteen aan voor Debatmeester op 28 september.

De term sociaal-emotioneel leren duikt steeds vaker op, vooral in combinatie met de pandemie. Maar wat betekent het eigenlijk? Bij sociaal emotioneel leren (SEL) draait het om zelfreflectie, inzicht in zowel je eigen gevoelens als die van anderen en oog voor sociale normen. Vaardigheden en competenties waardoor je niet alleen beter met jezelf leert omgaan maar ook met anderen.

Achterstand
Vanwege de lockdowns hebben leerlingen niet alleen een achterstand in taal en rekenen opgelopen, ook hun mentale veerkracht is flink op de proef gesteld. Leerlingen kunnen zich daardoor minder gemakkelijk aanpassen aan school of wennen aan de omgang met hun klasgenoten.

Cultuuronderwijs
Volgens de menukaart van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is cultuuronderwijs één van de manieren om hun sociaal-emotioneel welbevinden te verbeteren. Maar hoe werkt dit in de praktijk?

‘Hoe slaan we de brug tussen sociaal-emotioneel leren en cultuuronderwijs?'

Het onderwijs en de overheid hebben veel aandacht voor SEL. Alleen de grote kansen die er liggen om een verbinding met cultuuronderwijs te maken zijn nog onderbelicht. Daarom is KCR terug met twee edities van Debatmeester. Deze eerste editie op 28 september focust zich op de vraag:

Hoe grijpt cultuuronderwijs in op de sociaal-emotionele ontwikkeling van basisschoolleerlingen?

In tegenstelling tot het tweede debat focust deze avond voornamelijk op basisschoolleerlingen. Eelke Bosman leidt het debat als moderator. Te gast:

Kees van Overveld: Gedragsdeskundige en auteur van SEL, Sociaal emotioneel leren als basis.

Ronald Kox: Hoofd cultuureducatie van het Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst.

Aziem Jarmohamed: Directeur Emmausschool.

Interesse? Meld je dan meteen aan voor Debatmeester op 28 september via onderstaande button.

18.30   Inloop

19:00   Start debat

21.00   Afsluiting + Netwerkborrel

Uitkomsten vertalen naar actie

De uitkomsten van deze debatten dragen wij voor aan de gemeente om de beleidskaders rondom onderwijs vorm te geven en te ondersteunen. Daarnaast zal SKVR rondom de uitkomsten een reeks workshops ontwikkelen voor onderwijsinstellingen en kunstvakdocenten. Hiermee vertalen we de uitkomsten uit de debatten naar actievormen die direct effect hebben op het huidige onderwijs van Rotterdam.

Debatmeester II

In het tweede debat van de reeks, op woensdag 12 oktober, bouwen we verder op de ontwikkeling van het kind en focussen we op het voortgezet onderwijs. Wat zijn de gevolgen van de COVID-crisis op het puberbrein en wat betekent dit voor het huidige (cultuur)onderwijs?

Debatmeester is onderdeel van het publieke programma van KunstPakt, hét Rotterdamse programma Cultuureducatie met Kwaliteit, en wordt georganiseerd door KCR. Klik hier voor meer informatie over KunstPakt.

Welkom op onze website!