WIRED

WIRED is een aanjager, inspirator en energieke promotor van kunst en cultuur op Rotterdamse scholen in het voortgezet onderwijs. Dat doen we door een bruisende WIRED-festivaldag te organiseren, waarbij de school transformeert tot één groot podium waar leerlingen ontdekken wat ze leuk vinden en laten zien wat ze kunnen.

Kunstenaars en jonge makers delen hun kennis en ervaring. Zo kunnen de leerlingen onder professionele begeleiding hun creatieve dromen tot uiting laten komen. Het doel is om de jongeren en het schoolteam te activeren, te enthousiasmeren en vervolgens het juiste gereedschap in handen te geven om kunst en cultuur (ook na WIRED) een vaste plek te geven op school en in de vrije tijd.

Het proces: perfecte match met de school

Met WIRED starten we vanuit de vraag van een school, zodat we optimaal aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen en de onderwijspraktijk. Professionele kunstenaars, jonge makers uit alle mogelijke disciplines, gaan met deze vraag aan de slag en brengen de leerlingen en docenten samen voor een intensief, energiek programma. De inhoud van de ateliers en studio’s is op maat gemaakt: van beats maken en dansen tot festivalorganisatie en vloggen.

Achteraf wordt met het schoolteam geëvalueerd: wat kunnen we doen om deze energie te behouden? Met WIRED ontdek je in sneltreinvaart wat cultuuronderwijs kan betekenen voor de leerlingen en voor de school. Daarna is de vraag: wat wil je vasthouden en hoe pak je dat aan? KCR zorgt voor verdere begeleiding in dit traject.

De vraag van de school - Calvijn Juliana (WIRED 2019)
'Hoe kunnen we drama inzetten om de sociale vaardigheden van de leerlingen te versterken of vergroten en hierbij gebruik maken van hun culturele omgeving?'

Impact

WIRED heeft een krachtig effect op jongeren, omdat we hun normale omgeving voor een dag op zijn kop zetten; de school wordt een festivalterrein waar zij zelf de hoofdact vormen. WIRED biedt nieuw perspectief: de comfortzone (het schoolgebouw) wordt een culturele werkplaats waar leerlingen de vrijheid voelen om nieuwe dingen uit te proberen en zo zichzelf en hun medeleerlingen in een ander licht te zien.

Leerling Libanon Lyceum over WIRED:
'Het was misschien wel een teringzooi, maar ik zag wel gasten die heel trots waren op hun specifieke teringzooi.'

Waarom WIRED?

Cultuuronderwijs dat ertoe doet voor leerlingen, dat hen ruimte biedt om te ontdekken en te laten zien wat zij willen, kunnen en belangrijk vinden, heeft een stevige plek in het onderwijs nodig. WIRED verbreedt de rol van cultuuronderwijs: vanuit het lokaal van die ene gedreven docent naar een vaste plek in de school. Daarnaast betrekt WIRED nieuwe makers bij cultuuronderwijs en biedt zo de school een netwerk waarop zij kunnen doorbouwen.

Ook een WIRED voor jouw leerlingen?

WIRED Is een programma op maat en dus voor iedere school anders. WIRED kan ingezet worden voor de gehele school of een gedeelte van de leerlingen. WIRED kan op of buiten de school plaats vinden. Wil jij deze actieve, energieke en inspirerende motor ook voor jouw leerlingen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Partner - Jeugdfonds Cultuur Rotterdam

WIRED werkt samen met het Jeugdfonds Cultuur Rotterdam. Wil je na WIRED verder met dansen, theater of spoken word, maar is daar thuis niet genoeg geld voor? Dan kan het Jeugdcultuurfonds de lessen betalen. Een aanvraag hiervoor doe je makkelijk en snel online.