WIRED Rotterdam

Een maand lang staat kunst en cultuur in het voortgezet onderwijs in de spotlight.

Wat gebeurde er in 2017 met WIRED Rotterdam? Bekijk de aftermovie:

Van 2014 tot en met 2017 voert het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam het programma Rotterdam, dé stad van Cultuuronderwijs (RSCO) uit. Het programma RSCO heeft tot doel een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs te realiseren in het Voortgezet Onderwijs in Rotterdam. WIRED Rotterdam is onderdeel van RSCO. Maar wat doen we precies binnen dit programma?

WIRED Rotterdam in het kort
WIRED Rotterdam biedt inspiratie voor kunst en cultuur in het voortgezet onderwijs in Rotterdam en fungeert als energieke promoter hiervan. Bij WIRED Rotterdam treffen jongeren en de cultuursector elkaar. Jongeren spelen hierin de hoofdrol. Er zijn drie programmaonderdelen: WIRED festivals, WIRED on Tour masters en de publiciteitscampagne.
WIRED festivals: samen met scholen en culturele instellingen programmeert het team van WIRED Rotterdam vier festivals op een schoolgemeenschap in Noord, Oost, Zuid en West. De school is gastheer van het festival en zet zijn deuren open voor de buurt, hun netwerk, voor collega-docenten en familie van de leerlingen.
WIRED on Tour masters: Bij WIRED on Tour masters gaan jongeren aan de slag met een bekende kunstenaar of artiest waarbij hun eigen creaties nóg intenser worden.
Publiciteit: Twee maanden lang worden alle activiteiten via een publiciteitscampagne gepromoot met fotoreportages, aftermovies, nieuwsberichten en artikelen.

WIRED festival in NOORD, OOST, ZUID, WEST
Het programma voor het WIRED festival wordt samengesteld op basis van de vraag en de ambitie van de school. Dat gaat in nauwe samenwerking met het KCR en minimaal 1 culturele instelling. Als vertrekpunt voor het programma zijn er vier categorieën – ‘andere ogen’, ‘uit je comfortzone’, ‘onder het vergrootglas’ en ‘own it’ - waaruit de school kiest en in welke mate zij dit graag in het programma zien. Een van deze onderdelen werkt de school samen met een culturele instelling uit. Zo ontstaat er een inspirerend programma op maat met daarin een mix van maken, ervaren en doen. Het programma verstevigt wat er is en laat proeven wat er kan zijn.

WIRED on Tour masters
Binnen WIRED on Tour masters komen we samen met één culturele instelling langs op 4 scholen en nemen we een bekende kunstenaar/Rotterdammer mee. Het doel: samen met leerlingen in een masterclass aan de slag gaan met hun eigen creatie en dit binnen de school presenteren. De school kiest een culturele activiteit die al op de school bestaat of een waar zij nieuwsgierig naar zijn. En misschien presenteren deze scholen zich ook op het festival in hun gewest.

Publiciteitscampagne
WIRED Rotterdam zet verschillende kanalen in om samen met de scholen en culturele instellingen cultuuronderwijs te promoten. Een van de onderdelen van de campagne is een aftermovie van het festival of de masterclass. De korte film brengt kunst en cultuur binnen de school in samenwerking met instellingen en jongeren in beeld.
Zie bijvoorbeeld het filmpje van WIRED on Tour bij Lucia Petrus Mavo met acteur Nasrdin Dchar.

Zowel de festivals als de tours vonden in maart 2017 plaats.

In de vorige jaren is er in het voorjaar een groot en stadsbreed festival op het Schouwburgplein opgezet. Dit jaar lag de focus van WIRED Rotterdam dichter bij de school. Op deze manier biedt WIRED Rotterdam meer eigenaarschap aan de leerlingen. Leerlingen ervaren hun school anders en door het op school te laten plaatsvinden, laten we op die plek ook een spoor achter. Er is meer aandacht voor co-creatie tussen school en culturele instelling.

Op dit moment zijn er evaluatiegesprekken met de scholen gaande voor de festivals en de on tours. De helft van de WIRED scholen deed ook mee aan een CKV-proeftuin. Klik hier voor meer informatie daarover.