Wat is Rotterdams CKV?

In Rotterdam werken binnen het voortgezet onderwijs honderden cultuureducatiespecialisten: bij culturele instellingen als educator, bij scholen als ckv-docent, of voor zichzelf. Dat zijn een heleboel mensen die zich met kunde en enthousiasme inzetten om cultuureducatie naar een hoger plan te tillen. Rotterdams CKV werkt dwars door die muren heen en maakt van al deze specialisten één vaksectie. Wij zijn een samenwerkingsverband van Rotterdamse scholen, culturele instellingen en het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam. Een professionele leergemeenschap dat zich gezamenlijk inzet en instituut-overstijgend is.


Wat doet de professionele leergemeenschap?

De basis van de bijeenkomsten is uitwisseling naar aanleiding van praktijkervaring, zoals over de nieuwe exameneisen of de proeftuinen van Rotterdams CKV. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kennis en kunde van de groep zelf. De professionele leergemeenschap bestaat uit meer dan 70 docenten en educatoren. Uit de bijeenkomsten komen samenwerkingen voort en er worden uitkomsten gedeeld. Om de 6 weken vindt er een nieuwe bijeenkomst plaats. Elk heeft een ander onderwerp, samenstelling en locatie. Deze worden aangedragen door de leden. De bijeenkomst bestaat uit een plenaire sessie, een paar deelsessies, een update van Rotterdams CKV en een borrel. Aansluitend zijn er tafelsessies voor deelnemers van de proeftuinen Rotterdams CKV of Traject FCP.

 

Een kleine groep binnen de leergemeenschap, de kartrekkers, werkt aan strategie, communicatie en lobby van Rotterdams CKV. Gezamenlijk zorgt de leergemeenschap dat er meer wordt geïnvesteerd in ckv en dat het passend is voor de belangen van docenten, leerlingen, kunstinstellingen en de overheid. Het Kenniscentrum Cultuureducatie is projectleider en procesbegeleider van de bijeenkomsten van Rotterdams CKV. Bekijk hier een lijst van de aankomende bijeenkomsten.

 

Lid worden? De professionele leergemeenschap verwelkomt nieuwe leden vanaf het schooljaar 2017/2018. Klik hier voor meer informatie over aanmelden.

 

Over de proeftuinen

De proeftuinen binnen Rotterdams CKV werken als een katalysator voor de ontwikkeling van ckv in Rotterdam. Een proeftuin is een co-creatie van een school, twee culturele instellingen (van verschillende disciplines) en KCR. De proeftuinen werken op basis van onderzoeksvragen van leerlingen. In de periode van januari tot en met maart 2018 nemen er op verschillende vmbo-, havo- en vwo-scholen vijf nieuwe proeftuinen plaats. Bekijk het overzicht van de proeftuinen van 2017-2018 en van 2016-2017 hier.

 

Schooljaar 2016-2017 was een pilotjaar. Daaruit kwamen acht ambitieuze projecten, waarin het experiment niet werd geschuwd. De proeftuinen van 2016-2017 hebben veel opgeleverd. Om hier meer scholen van te laten genieten, bieden culturele instellingen deze proeftuinen aan in het Cultuurtraject (voor niet-deelnemers van Rotterdams CKV). Het Cultuurtraject is een stedelijk basispakket voor cultuureducatie, georganiseerd door KCR.

 

Op deze website kun je filmpjes bekijken en artikelen lezen over de proeftuinprojecten. Er is hier veel waardevolle informatie te vinden. Bijvoorbeeld voor docenten van havo/vwo-scholen die vanaf september 2017 met nieuwe exameneisen werken (in de proeftuinen van 2016-2017 hebben we hier al mee geëxperimenteerd). Maar ook voor educatoren van culturele instellingen, die dichtbij ckv op school worden betrokken.

 

Traject FCP Rotterdams CKV
De doelstelling van dit traject is om de culturele ontwikkeling van leerlingen in het vmbo en op praktijkscholen centraal te zetten in het rijke culturele veld van Rotterdam. Er worden voor drie scholen leerlijnen voor minimaal één leerjaar ckv ontworpen, getest en vervolgens uitgevoerd. De proeftuinen zijn een samenwerking van een school samen met twee culturele instellingen van verschillende disciplines.

 

De leerlijnen worden gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie. De aanvraag wordt gedaan door het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) in samenwerking met zes culturele instellingen en drie scholen. Kijk hier voor een overzicht van de participanten.

 

CJP Cultuurkaart 
Een van de manieren waarop Rotterdams CKV de positie van ckv wil versterken, is door het realiseren van financiële ondersteuning. Op aanvraag van KCR stelde Gemeente Rotterdam eenmalig €5,- extra per leerling beschikbaar (via de Cultuurkaart) uit de cultuurbegroting voor schooljaar 2016/2017. Hiermee kunnen scholen meer gebruik maken van het cultuuraanbod in Rotterdam. Met resultaat. Was in voorgaande schooljaren de deelname aan de Cultuurkaart 55%, in schooljaar 2016/2017 groeide dit naar 76%. Dit betekent dat bijna 8000 leerlingen meer gebruik maken van de Cultuurkaart in hun klas en zij dus méér doen met kunst en cultuur in Rotterdam.

 

Mogelijk gemaakt door ondersteuning van

 

& Rotterdam, dé Stad van Cultuuronderwijs