Ontwerpuitdagingen '19-'20

De proeftuinen van het Rotterdams CKV zijn de plek om een vraagstuk of wens voor vernieuwing in het cultuuronderwijs op je VO school aan te pakken. De proeftuin biedt ruimte aan een experiment, van klein gebaar tot een project. Dit hoeft een docent of educator niet in zijn eentje te verzinnen. We voegen er een groepje meedenkers en meekijkers aan toe: het ontwerpteam. De ontwerpteams beginnen met een breed gedeeld vraagstuk vanuit Rotterdams CKV en krijgen een budget mee van KCR. Zo worden de proeftuinen nog meer een plek waar samen nieuwe oplossingen en mogelijkheden uitgevonden en getest worden.

De ontwerpuitdagingen:

1. Werktitel: Zie je zelf in de orkestbak
    Onderliggend thema: Reflectietool
    Opdrachtvraag: Hoe kunnen we als Rotterdams CKV, de docent helpen om de leerling te laten reflecteren in een kunstcontext?
    Ontwerpteam: Thom Tullenaar (Emmauscollege), Katinka Reinders (RPHO), Daan Emmen(SKVR) Emmelie Mijs (WDW)

2. Werktitel: #WIJ
    Onderliggend thema: Diversiteit als rijkdom
    Opdrachtvraag: Hoe kunnen we als Rotterdams CKV, Rotterdamse jongeren helpen om sociale verbinding te bereiken rondom het thema WIJ? (Met kunst als motor).
    Ontwerpteam: Ragnhild Rikkelman (Hofplein) Andrea Knols(SKVR), Catherine Kuil (Roncalli Mavo), Nicole Rust(Scapino), Miranda Denzel (Olympa College), Liesbeth de Boer (To Be Dordrecht), Vincent Dekkers (fotograaf), Mirjam en Clara(KCR)

3. Werktitel: Diamonds are forever
    Onderliggend thema: Verbinding schoolteam
    Opdrachtvraag: Hoe kunnen we als Rotterdams CKV, CKV-docenten helpen om blikken van medewerkers en collega’s te openen via de diamant co-creactie methode?
    Ontwerpteam: Marlou Stolk(Theater Rotterdam), Judith Vorwerk(TENT), Renske Gasper(IFFR), Catherine Kuil(Roncalli Mavo), Tanya Lodder(Digital Playground), Jolanda Bouman(Villa Zebra), Emmelie Mijs(WDW), Fabienne Hendriks (docent/beeldend kunstenaar), Mirjam en Clara(KCR)

4. Werktitel: Collectief creatief
    Onderliggend thema: Creatief onderzoek
    Opdrachtvraag: Hoe kunnen we als Rotterdams CKV, de leerlingen helpen om collectief leren te bereiken rondom een creatief onderzoek?
    Ontwerpteam: Inez Veldman(Boijmans), Marlou Stolk(Theater Rotterdam), Yoeri Meessen(WDW), Katinka Reinders(RPHO), Fleur Doelman(Melanchthon Schiebroek), Elles Lensen(Laurens Lyceum), Mirjam en Clara(KCR)

5. Werktitel: Thuisstad
    Onderliggend thema: Ervaring leerlingen
    Opdrachtvraag: Hoe kunnen we als Rotterdams CKV, jongeren helpen om een open houding te bereiken?
    Ontwerpteam: Evelien Mouthaan (Melanchthon Wilgenplaslaan), Quinten Smith (De cultuurschool), Jolanda Bouman(Villa Zebra), Judith Vorwerk(TENT), Femke Otto(KCR), Mirjam en Clara(KCR)

6. Werktitel: Ver<->Kennen
    Onderliggend thema: Samenwerken binnen- en buitenschools
    Opdrachtvraag: Hoe kunnen we als Rotterdams CKV, leerlingen uitdagen en helpen om ontmoetingen binnenschools <-> buitenschools te bereiken rondom het thema burgerschap, talentontwikkeling en kunst/cultuur?
    Ontwerpteam: Martine Nederend(Melanchthon Mathenesse), Renske Gapser(IFFR), Tanya Lodder (Digital PLayground), Remco Went(MAAS), Nicole Rust(Scapino), Simone den Haan(Cultuurschool), Miranda Denzel(Olympia College), Femke Otto(KCR), Ingrid Duindam(KCR), Mirjam en Clara(KCR).

Wil je jouw school opgeven als proeftuinschool voor Rotterdams CKV? Zie je een uitdaging waar jij graag je tanden (of die van jouw leerling) in zet als lid van het ontwerpteam? Heb jij een vraagstuk dat een proeftuin verdient? Wees er snel bij en stuur een e-mail naar Mirjam van Tilburg m.van.tilburg@kc-r.nl.  KCR begeleidt de ontwerpteams.