Cultuurtraject

Het Cultuurtraject Rotterdam is een inspirerende educatieve route voor leerlingen langs concertzalen, theaters en musea in Rotterdam. Gedurende hun schoolloopbaan maken leerlingen kennis met iedere kunstdiscipline: beeldende kunst, dans, media, theater, muziek, erfgoed en literatuur. De activiteiten nodigen uit om te kijken, te luisteren en je open te stellen voor het nieuwe, het andere. Maar ze nodigen ook uit om zelf aan de slag te gaan en zo spelenderwijs te ontdekken wat het is om kunst te maken. En er is altijd ruimte voor leerlingen om met elkaar te praten over wat ze hebben gezien en gedaan.

Voor wie is het?

Alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs in Rotterdam kunnen aan het Cultuurtraject meedoen. Van groep 1 tot en met leerjaar 6 in het voortgezet onderwijs nemen leerlingen deel aan verschillende culturele activiteiten. Ieder jaar doen er meer dan 37.000 leerlingen mee.

Wat is het?

De activiteiten brengen leerlingen in contact met beeldend kunstenaars, dansers, acteurs, fotografen en muzikanten. Met regisseurs, choreografen, filmmakers en ontwerpers. Met denkers en met makers, amateurs en professionals. Elke leerling doet twee activiteiten per jaar. In groep 1 tot en met 4 gebeurt dat op school. Vanaf groep 5 in het primair onderwijs en in het voortgezet onderwijs gaan de leerlingen steeds vaker naar buiten. Aan het eind van het Cultuurtraject Rotterdam is de leerling bekend en vertrouwd met de kunsten in het algemeen en de plekken in de stad waar ze worden beoefend en getoond.

En het KCR?

Het KCR organiseert het Cultuurtraject, houdt de kwaliteit van het aanbod in de gaten en zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. Als school kun je het Cultuurtraject zo samenstellen dat het aansluit bij thema’s waarmee je in de klas bezig bent. Je boekt meteen voor het hele schooljaar en je rekent in één keer afVoor culturele instellingen biedt het Cultuurtraject volop mogelijkheden om educatieve activiteiten aan te bieden aan Rotterdamse scholen in het primair en voortgezet onderwijs.