PO Veilige Haven

Wat mag wel en wat mag niet?

Tijdens Veilige Haven leren de leerlingen alles over de douane in Nederland en haar diverse taken op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. De luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven staan centraal in deze les. In het museum stellen wij diverse douanevondsten tentoon, afkomstig uit koffers, cargovrachten en containers.

Onze museumdocenten vertellen de leerlingen de verhalen achter deze vondsten tijdens een rondleiding op zaal máár de leerlingen mogen ook zelf proberen een goede douanier te zijn. Ze krijgen de kans om een koffer te controleren tijdens een korte workshop. Om alles aan bod te laten komen, zal een klas worden opgedeeld in twee groepen. Na 45 min wisselen de groepen om.

Het lesprogramma heeft raakvlakken met het primair onderwijs rondom de thema's van oriëntatie op jezelf en de wereld. Leerlingen kunnen vaak een goede vergelijking maken tussen binnen- en buitenland nadat zij een reis hebben gemaakt. Het oversteken van een landsgrens binnen Europa gaat vrijwel onopgemerkt. Waar leerlingen niet vaak bij stilstaan, is de wet- en regelgeving op het gebied van in-, uit en doorvoer van producten voor zowel binnen (de lidstaten van) de Europese Unie als de landen buiten de Europese Unie. Wanneer leerlingen in de rol van toerist reizen naar het buitenland is kennis van de douane onmisbaar. Wat mag je wel of niet meenemen van je vakantie bestemming en waarom niet?

Neem voor meer informatie contact op met onze afdeling Educatie.

Productinformatie

PO 5-6 7-8