Past Forward

Films zijn een spiegel van de maatschappij, ze dragen bij aan ons culturele erfgoed en laten je nadenken over verleden, heden en toekomst. Films maken ongeschreven geschiedenis zichtbaar en bepalen mede hoe we ons verhouden tot onderwerpen en gebeurtenissen uit het verleden.

In deze workshop focussen we op actuele geschiedenis en modern erfgoed. De Rotterdamse filmmaker Edson da Conceicao (gast op IFFR 2019) neemt ons mee in het maakproces van zijn gloednieuwe film SPANGEN. Hierin vertelt hij het verhaal van drie vrienden in de wijk en de levensbepalende keuzes die ze maken.

Vanuit de film denken leerlingen na over de rol die hun wijk speelt in hun eigen leven, in hoeverre worden keuzes die ze (gaan) maken bepaald door de wijk waarin ze opgroeien?. Hoe zouden zij hun wijk potretteren, met welk verhaal of beeld laten zijn hun voetafdruk achter?

Het programma bestaat uit :

1 Een filmles op school waarbij leerlingen de film SPANGEN bekijken en bespreken als voorbereiding op de workshop.

2 Workshop a 3 uur bij Digital Playground waarin leerlingen een masterclass krijgen van Edson da Conceiacao en met hem in gesprek gaan over modern erfgoed in relatie tot film. In groepjes werken ze aan een film-/mediawerkstuk geinspireerd op hun eigen wijk.

Productinformatie

VMBO T 1 2 3 4 5 VMBO 1 2 3 4 HAVO 1 2 3 4 5 VWO 1 2 3 4 5 6