Ontwerp mee aan de toekomst

Wat er precies gebeurt in 'Ontwerp mee aan de toekomst' is altijd een verrassing. Leerlingen ontdekken één van de tentoonstellingen in Het Nieuwe Instituut. Deze kan gaan over design, digitale cultuur, mode, architectuur of over een thema: van de planeet Mars tot computervirussen. Altijd gaat het over ontwerp en hoe de wereld door nieuwe ideeën, technologieën en ontwikkelingen verandert.

Het Nieuwe Instituut heeft een rondleidersteam van jonge, creatieve makers. Zij maken hun rondleidingen zelf, vanuit hun eigen achtergrond en visie als onder andere danser, muzikant, kunstenaar en filosoof. Wat vaststaat is dat leerlingen ontdekken dat alles om hen heen ontworpen is en dat zij de ontwerpers van de toekomst zijn. Ook bevat 'Ontwerp mee aan de toekomst' altijd een maakelement. Zo kan het dat het programma de ene keer uitmondt in een choreografie geïnspireerd door de tentoonstelling en de volgende keer in een rap.

Ontwerpend leren

In het onderwijsprogramma 'Ontwerp mee aan de toekomst' wordt specifiek ingezet op ontwerpend leren. Door het verkennen van vragen, problemen of thema’s en het ontwikkelen en toepassen van creatieve ideeën ervaren leerlingen het belang van ontwerp (voor de toekomst). Daarbij worden 21 eeuwse vaardigheden ontwikkeld zoals kritisch, creatief en probleemoplossend denken en samenwerken.

Productinformatie

PO 7-8 VMBO T 1 2 3 VMBO 1 2 3 HAVO 1 2 3 VWO 1 2 3