KunstKabel

Zes plannen van meer dan tien Rotterdamse instellingen kregen vandaag een KunstKabel cheque tot €20.000 overhandigd. KunstKabel is een KCR prijsvraag die duurzame samenwerkingen tussen het onderwijs en culturele veld aanmoedigt en stimuleert. De gelukkige winnaars starten komend schooljaar al met hun plannen. Een lichtpuntje dus voor de kunst & cultuur sector, die hard getroffen is door de gevolgen van het coronavirus. KCR hoopt daarmee niet alleen de winnaars, maar de hele sector een hart onder de riem te steken.

KunstKabel schreef eind vorig jaar een prijsvraag uit voor de meest originele KunstKabel plannen. De opdracht was simpel: laat zien hoe jij duurzame verbindingen, oftewel KunstKabels legt tussen het onderwijs en de kunstsector, waarbij de directe leefomgeving van de leerlingen centraal staat. KCR hoopt zo duurzame samenwerkingen te stimuleren met de meeste impact. De onafhankelijke jury had dit jaar een lastige taak, want ze werden overspoeld met ontzettend veel originele plannen. Daarom is dit jaar gekozen voor een gedeelde vijfde plek, waarbij beide winnaars een cheque van €10.000 overhandigd kregen.

De gelukkige 2020 KunstKabel-winnaars zijn:

De Kunst van Taal

In Rozenburg zijn 2 scholen er samen met lokale instellingen en verbinders in geslaagd om een plan te maken waar binnen school en buiten school perfect op elkaar aansluiten, waar taal gebruikt wordt om nieuwe kunstvormen binnen te halen, om nieuwe taal, rap, verhalen te maken die middels QR codes voor de gehele gemeenschap beschikbaar worden gemaakt.

Hierbij betrokken zijn: Bibliotheek Rotterdam, Cultuurscout en Cultuurschool Rotterdam samen met VO Pentacollege en KBO De Rozenhorst.

Wijzer

In dit plan gaan twee scholen aan de slag met het begrip ‘spelen’ Ze zien een voorstelling over spelen bij Maas en gaan daarna aan de slag om zelf zoveel mogelijk spelvormen te spelen, te verzinnen en met elkaar te delen, in de discipline danstheater. Het mondt uit in een spel waar iedereen, ouders, schoolgenoten, wijkbewoners mee kunnen spelen.

Hierbij betrokken zijn: Maas Theater en Dans, Misiconi en Dance Centre Got2groove isamen met de Nicolaasschool en sbo Lucasschool.

Kunstlab+

In deze Kunstkabel wordt een kabel gelegd tussen atelier in school, in de wijk, in vrije tijd en omgeving. Het eigenaarschap van kinderen tijdens het maakproces is een belangrijke kracht van dit plan.

Hierbij betrokken zijn: SKARlokaal, Friendly Stalking, Bolderkar, Willem de Kooning Academie, Buitenplaats Brienenoord, Ine Lamers en Boijmans in Hillevliet samen met De Toermalijn en De Christophoor.

We’re in Rotterdam Zuid

Rotterdam en Urban Arts talenten zijn onmiddellijk met elkaar verbonden. Vele van deze talenten komen uit Rotterdam Zuid, toch wordt er te weinig aandacht besteed aan de mogelijke talenten die in de wijk sluimeren. Dit plan brengt hier verandering in en geeft de leerlingen uit de wijk de mogelijkheid hun talenten te ontdekken en zich te ontplooien.

Hierbij betrokken zijn: House of Urban Arts in samenwerking mogelijk met Het Kompas, de Globe en De Sonnevanck.

Being Banksy

In dit plan worden leerlingen uit het regulier en speciaal onderwijs uitgedaagd om samen door middel van kunst bezig te zijn met het thema burgerschap. De leerlingen krijgen de kans zich de straten eigen te maken en hun mening en ideeën op een creatieve manier uit te drukken. Hierdoor maken de leerlingen zelf een statement over wat zij zelf belangrijk vinden.

Hierbij betrokken zijn: Nederlands Fotomuseum, Digital Playground en Hiphop in je smoel in samenwerking met VSO Schreudercollege en Avicenna college.

Danskanjers

De leerlingen op het Speciaal Onderwijs zijn vaak ondervertegenwoordigd in de kunst en cultuurwereld. Dit plan zet deze doelgroep in het zonnetje. De lessen worden samen met de scholen op maat ontwikkeld. Er wordt de nadruk gelegd op wat de leerling kan en wat zij kunnen leren van de lessen. Dat zal hun zelfvertrouwen sterken. Positief is ook dat leerlingen de mogelijkheid zullen hebben om door te stromen.

Hierbij betrokken zijn: Free to move in samenwerking met De Koppeling, Dr. A. van Voorthuijsenschool, Herenwaard.

Klik hier voor meer informatie over KunstKabel.

Productinformatie

Organisator: