Interactieve wereld

Stel je eens voor, een interactieve wereld vol sensoren die reageren als je ergens op klikt, swipet of loopt.

Sensoren werken als de zintuigen van computers en kunnen de wereld om ons heen steeds meer op maat maken. Kijk maar eens naar de trap op Rotterdam Centraal die muziek maakt. De pianotoetsen op de treden verleiden je om de trap te nemen in plaats van de roltrap. Maar wat dacht je van regensensoren aan stoplichten? Dan krijgen fietsers vaker groen als het regent.

Een interactieve wereld maken begint met het ontdekken van de functies van materialen, basistechniek en kennismaken met programmeren.

Keuze uit:

Muziekposters van papier
Primair Onderwijs groep 7 t/m 8
Voortgezet Onderwijs klas 1 en 2

Ook aan papier kun je interacties toevoegen door het gebruik van geleidende inkten, camera’s en sensoren of augmented reality. In de les ontwerp en programmeer je een poster van papier. Je maakt een ontwerp met verf en tape. Daarna voeg je er technologie aan toe. Je programmeert met een Micro:bit een algoritme waardoor je poster reageert op aanraking en muziek maakt!

Interactieve diorama
Primair Onderwijs groep 5 t/m 8
Voortgezet Onderwijs klas 1 en 2

Minder programmeren, maar grotere werelden bouwen. Ontwerp met de klas een diorama, een soort kijkdoos, van geleidende materialen. Het project begint in spelvorm waarbij interactiviteit en geleiding wordt ontdekt. Vervolgens maken de leerlingen hun eigen interactieve wereld die
geluid en licht maakt als ze het aanraken. Kunst- en techniekonderwijs met nieuwe – en oude – middelen.

Productinformatie

PO 5-6 7-8 PRO 1 2 VMBO T 1 2 VMBO 1 2 HAVO 1 2 VWO 1 2