Bezoek Huis Sonneveld met 'Huis in verandering'

Toen Huis Sonneveld in 1933 gebouwd werd, was het hypermodern voor zijn tijd. In een rondleiding en workshop ontdekken leerlingen (primair onderwijs gr 4 t/m 8, voortgezet onderwijs jaar 1-3) het huis met zijn moderne snufjes en bedenken ze hoe Huis Sonneveld vandaag de dag een huis voor de toekomst zou kunnen zijn.  Een speelse kennismaking met architectuur, erfgoed en ontwerp in een van de best bewaarde villa's in de stijl van Het Nieuwe Bouwen.

In de jaren 30 liet meneer Sonneveld, directeur van de Van Nellefabriek, Huis Sonneveld bouwen voor zijn gezin. Hij wilde het modernste van het modernste voor zijn huis. De architect Leendert van der Vlugt bedacht een huis voor de toekomst vol gadgets, zoals een geluidsinstallatie door het hele huis en een elektrische lift in de keuken. Het huis is open, licht, strak en destijds zo modern dat iedereen in de stad het erover had. Het huis is in zijn originele staat teruggebracht, inclusief veel meubilair (bv. van Gispen), decoratie en gebruiksvoorwerpen.

Ontwerpend leren

In de onderwijsprogramma's van Het Nieuwe Instituut wordt ingezet op ontwerpend leren in combinatie met erfgoed, architectuur en design. Leerlingen verkennen deze disciplines en leren de waarde ervan kennen. Na stil te staan bij innovatieve vormen van architectuur en design, bedenken ze zelf toevoegingen die toekomstbestendig zijn. In dit programma worden vaardigheden als reflecteren, ideeën verzinnen, plannen uitwerken en presenteren geoefend en ontwikkeld.

Productinformatie

PO 5-6 7-8 VMBO T 1 2 3 VMBO 1 2 3 HAVO 1 2 3 VWO 1 2 3
Speciaal onderwijs

Niet geschikt voor Speciaal Onderwijs