Help, de schatkist is leeg

Meer financiële educatie in de klas!

Waarschijnlijk staan uw leerlingen er niet bij stil dat ze al belasting betalen iedere keer als ze iets kopen van hun zakgeld. Waarom betalen we belasting en wat is het eigenlijk? Tijdens deze les gaan uw leerlingen hun eigen antwoord hierop vormen. Op speelse wijze leren ze met onze museumdocenten waar Nederland het geld aan uitgeeft én dat begroten een kwestie van kiezen is.

Met dit programma zoeken wij naar de raakvlakken met oriëntatie op jezelf en de wereld. De leerlingen worden bewust van de huidige maatschappelijk situatie en zijn hierdoor beter in staat hun eigen leefomgeving te vergelijken met landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Niet alleen de uitgaven van de overheid komen aan bod, maar ook de manier van het innen van belastinggelden komt ter sprake, van vroeger en nu. Tijdens het programma Help, de schatkist is leeg overhandigen de museumdocenten de leerlingen een zak met geld, de inkomsten van de schatkist. De leerlingen mogen de inhoud ervan geheel naar eigen keuze verdelen over de diverse voorzieningen van Nederland. Wanneer de keuzes zijn gemaakt, ligt er in feite een begroting op tafel. Waar met de leerlingen over gediscussieerd kan worden.

Ook leuk om te weten... Alle begrotingen van de scholen die mee hebben gedaan aan het programma Help, de schat is leeg, ontvangen van ons op de vierde disndag van september de Kidsmiljoenennota!

Neem voor meer informatie contact op met onze afdeling Educatie.

Productinformatie

PO 5-6 7-8