Een vruchtbare bodem

Twee grote vragen waar we in cultuuronderwijs ook dit schooljaar weer mee geconfronteerd gaan worden, zullen we hier met frisse geest overdenken en bespreken.

Michelle van Dijk deelt haar bevindingen als correspondent van de Maand van Cultuuronderwijs, zij ging op zoek naar hoe cultuuronderwijs kan bijdragen aan gelijke kansen. Kunnen we ook een vruchtbare bodem vinden in de vele verschillende culturen in deze stad?

Inge Spaander vertelt over hoe cultuuronderwijs kan bijdragen aan persoonsvorming en vraagt zich om te beginnen af wat we eigenlijk onder persoonsvorming kunnen verstaan. Ze zag hoe theater voor de leerlingen kan worden tot ‘een veilige wereld waar je onveilige stappen kunt zetten.’

Naar aanleiding van de twee presentaties gaan we met elkaar in gesprek. Met nog de soepelheid van de vakantie - waarin we moeiteloos van het vergezicht op de bergen ‘pats’ de mug op de tafel doodslaan-, bewegen we van de grote vragen naar simpele ideeën, kleine oplossingen en weer terug.

Lees hier het essay van Inge Spaander: Een beetje menselijk doen graag!

Lees hier het essay van Michelle van Dijk: Gelijke kansen, een hele kunst

Over Michelle van Dijk en Inge Spaander:

Michelle van Dijk studeerde Nederlands in Leiden en werkte als tekstschrijver voordat ze naar het onderwijs overstapte. Ze is nu teamleider (vwo bovenbouw) op het Libanon Lyceum en leraar Nederlands. Daarnaast is ze schrijver van korte verhalen, blogs en opiniestukken op haar eigen website en in diverse kranten en (online) tijdschriften. Haar debuutroman Darko's lessen verscheen in 2017.

Inge Spaander is docent Media, Maatschappijleer en ondernemerschap en is daarnaast begeleider bij Acato, een plek voor jongeren met autisme en thuiszitters. Ook werkt ze als museumdocent bij het Belasting en Douane Museum, is ze lid van Meetup010 en schijft ze over onderwijs.

Productinformatie

Organisator:
KCR
Type:
training/studiedag
Cursusleider
Michelle van Dijk en Inge Spaander
Doelgroep:
voor scholen, voor instellingen
Capaciteit min / max
Arminius, Museumpark 3
€ 50,- excl. btw (voor alle Summerschool onderdelen)