Als school functionele tijd is, waar is de kunst dan?

Let op: deze workshop is vol!

Discussiëren over onderwijs betekent vaak: praten in termen van de functie van onderwijs. Bijvoorbeeld: ‘kinderen moeten zich ontwikkelen in drie domeinen: kwalificerend (baankansen), socialiserend of subjectificatie (persoonsvorming)’. In deze presentatie vraagt Mirjam van Tilburg het publiek om een stap opzij te zetten en de bedoeling van de school even los te laten. Kijk er eens van de zijkant naar: naar de tijd zelf. Zowel de tijd waarin wij leven als de daadwerkelijke uren die leerlingen doorbrengen op school.

 

Tot welke tijd verhouden leerlingen zich terwijl ze op school zitten? En welke kansen biedt kunst voor leerlingen om zich te verhouden tot tijd? Welke educatieve potentie zit er in kunst om leerlingen te helpen zich te verhouden tot het hier en nu?

 

De sessie bestaat uit een presentatie en een gesprek. Je wordt uitgedaagd om de luwte van de zomervakantie nog even vast te houden. En niet in termen van ‘wat’ en ‘hoe’ over onderwijs na te denken, maar ‘waarom’. Deze presentatie geeft Van Tilburg in het kader van haar promotieonderzoek aan de Universiteit Antwerpen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In het aansluitende gesprek gaat Van Tilburg op zoek naar perspectieven vanuit de werkvloer: de Rotterdamse onderwijspraktijk.

 

Meer over Mirjam Van Tilburg:

 

Vanuit diverse functies is Mirjam van Tilburg betrokken bij de verbinding tussen kunst en onderwijs. Van Tilburg is consulent VO bij KCR. In het vakblad Kunstzone publiceert zij columns en artikelen. Ze is initiatiefnemer van The New School Collective, een collectief van docenten, kunstenaars, pedagogen en architecten. Mirjam bouwt graag bruggen tussen onderwijs en kunst. Dit doet ze door kritisch te observeren, te bevragen, associëren, innoveren en ‘lange lijnen’ uit te zetten.

Productinformatie

Organisator:
KCR
Type:
training/studiedag
Cursusleider
Mirjam van Tilburg
Doelgroep:
voor scholen, voor instellingen
Capaciteit min / max
max. 25
Locatie
Arminius, Museumpark 3
Prijs
€ 50,- excl. btw (voor alle Summerschool onderdelen)
Datum & Tijd
Dinsdag 21 augustus, 14.00 - 15.30
Contact